Legea Pensiilor se va schimba radical, iar vestea pare să vină de la Bruxelles! Autoritățile române au făcut eforturi mari, în ultimele luni, pentru ca țara noastră să se ridice la pretențiile Comisiei Europene și, bineînțeles, pentru a nu pierde bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Totuși, în ciuda eforturilor, schimbările de până acum ar fi puține.
România are obligații privind PNRR, iar printre acestea Guvernul nostru trebuie să reducă cheltuielile bugetare cu circa 20 de miliarde de lei. Acest lucru ar interzice cumularea pensiei de serviciu cu salariul, iar asta se întâmplă în cazul parlamentarilor. Astfel, România ar obține o economie de 1,7 miliarde de euro. Cert este că persoanele care se află în această situație, cum ar fi președintele Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, trebuie să aleagă una din două: ori pensie de serviciu, ori salariu.
Guvernul are de gând să facă restructurări
Guvernul are în plan o serie de restructurări în perioada următoare. Coaliția aflată la guvernare vrea să facă schimbări radicale ale aparatului bugetar, în Parlament și în ministere. Astfel, vor dispărea o serie de funcționari. Se pare că, deja, au existat discuții legate de reducerea cheltuielilor, iar deciziile ar urma să fie implementate după Paște.
Potrivit informațiilor obținute de știripesurse.ro, Comisia Europeană nu ar fi deloc încântată de modificările la Legea Pensiilor, care au trecut deja prin Senat. Există posibilitatea ca guvernanții să o ia de la capăt, pentru a se alinia indicațiilor primite de la Banca Mondială. Ministrul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), Marius Budăi, s-a întâlnit deja cu reprezentanții Comisiei Europene, care i-ar fi spus că această variantă a legii nu respectă jalonul din PNRR, mai scrie sursa citată.
Dacă, într-adevăr, nu respectă jalonul, România riscă să piardă bani. Cu siguranță, Guvernul va face eforturi mari pentru a respecta întocmai angajamentele luate față de Bruxelles.
„Pe baza evaluării de impact a Băncii Mondiale, actualul proiect de lege privind pensiile speciale are un impact foarte limitat asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile. Cu cât economiile care decurg din revizuirea pensiilor speciale sunt mai mici, cu atât mai puțin spațiu de manevră va avea guvernul pentru a crește gradul de adecvare a pensiilor publice”, au spus experții europeni.
„Proiectul de lege prevede în continuare perioade de cotizare substanțial mai mici decât cele din sistemul general pentru aproape toate categoriile, iar prestațiile de pensie se calculează pe baza veniturilor obținute într-un număr foarte limitat de ani„, au transmis oficialii Comisiei Europene.