Altfel nu se poate explica o bizarerie, anume prezența directorului SRI, Eduard Hellvig, în două vizite externe ale președintelui Klaus Iohannis în decurs de doar cîteva săptămîni, vizite în care șeful serviciului nu avea, practic, nicio treabă. Rămâne doar teza că Hellvig își pregătește revenirea în politică în perspectiva anului viitor, iar prezența alături de președinte în vizitele externe e o formă de scoatere a sa din low-profile-ul reclamat de funcția actuală.
Eduard Hellvig l-a însoțit pe Iohannis în vizita oficială din Azerbaidjan, luna trecută, și în Emiratele Arabe, în ultimele zile. Prezența sa nu a fost semnalată oficial nici pe siteul SRI, nici pe cel al președinției. Doar pozele din presa azeră ori arabă l-au „deconspirat”, plus un comunicat al autorităților din Emirate din care am aflat că Hellvig s-a întâlnit cu responsabilul local al protecției cibernetice.
Nici Azerbaidjan, nici Emiratele nu sunt cunoscute a avea te miri ce servicii secrete, așa că e greu de luat în serios ideea unui schimb de experiență.
Și oricum, el nu s-ar face cu prilejul unor vizite prezidențiale.
În România, prezența șefilor de servicii în delegații prezidențiale e un fenomen nu rar, ci extrem de rar, și nu s-a produs decât în 2-3 situații în care chiar era justificată.
Spre exemplu, în 2017, Iohannis a mers la Casa Albă, invitat de Trump, dar a avut și o întrevedere cu directorul CIA Mike Pompeo, astfel că prezența lui Hellvig își avea sens.
În 2014, președintele Băsescu a fost primit de omologul israelian, Shimon Peres, ca și de președintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas. Pe agenda discuțiilor a figurat la loc de cinste colaborarea în domeniul antiterorist, ceea ce a justificat prezența directorului SRI, George Maior, în delegație.
În 2011, același Băsescu a mers la Washington spre a se întâlni cu vicepreședintele Biden și secretarul de stat Hillary Clinton, cu prilejul semnării acordulul privind scutul american antirachetă. Băsescu s-a văzut oficial și cu directorul CIA, David Petraeus, astfel că prezența în delegația sa a directorilor SRI și SIE era, de asemenea, justificată.
Directorul SRI, George Maior, l-a mai însoțit pe președinte, tot în 2011, și la Londra, când Băsescu fusese invitat să vină la sediul MI6, pentru discuții importante despre evoluţiile mediului internaţional de securitate.
Acestea au fost cam singurele prezențe ale șefilor de servicii în delegațiile prezidențiale din ultimii 20 de ani, în SUA, Israel și Marea Britanie, state, să le spunem, strategice pentru noi din punct de vedere al colaborării pe linie de servicii secrete. În toate acele situații au existat informări oficiale despre prezența directorilor de servicii în delegații.
Ceea ce lipsește la recentele vizite ale lui Hellvig alături de președinte; lumea încă încearcă, la noi, să înțeleagă rostul vizitelor prezidențiale în ansamblu, darmite prezența lui Hellvig.
Cum spuneam, singura ipoteză care ar mai sta în picioare e aceea că Hellvig reintră, discret, în circuitul politic, cu ajutorul lui Klaus Iohannis, și își pregătește marele come back pentru anul electoral 2024, scrie inpolitics.ro.