A fost stabilită Noua Ordine Mondială: ce rămâne după întâlnire dintre Xi Jinping și Vladimir Putin
Întâlnirea dintre Xi Jinping și Vladimir Putin nu a lăsat nicio îndoială cu privire la angajamentul Beijingului de a-și dezvolta relația cu Moscova, în ciuda izolării crescânde a lui Putin pe scena mondială, în timp ce războiul continuă în al doilea an.
Nu există o cale semnificativă de urmat în ceea ce privește Ucraina. Întâlnirile nu au adus niciun progres în ceea ce privește rezolvarea conflictului. Ambii lideri au cerut încetarea acțiunilor care „sporesc tensiunile” și „prelungesc” războiul, potrivit declarației lor comune publicate de Ministerul de Externe al Chinei. Declarația nu a recunoscut că invazia și asaltul militar al Rusiei au fost cauza violențelor continue și a crizei umanitare din Ucraina.
Noua ordine mondială și alinierea împotriva SUA: Experții spun că înclinația Chinei și a Rusiei de a-și construi alinierea împotriva SUA – și o ordine mondială mai potrivită pentru propriile lor agende mai autocratice – a fost la baza întâlnirii, nu interesul pentru rezolvarea războiului din Ucraina. În timp ce Xi părăsea Kremlinul după un dineu de stat marți cu Putin, mesajul său de despărțire a reiterat opinia sa că dinamica puterii globale se schimbă. „Împreună, ar trebui să împingem înainte aceste schimbări care nu s-au mai întâmplat de 100 de ani. Aveți grijă de voi”, a spus el în timpul unei strângeri de mână de rămas bun cu Putin, făcând aluzie la ceea ce Xi vede ca o eră în care Occidentul se estompează și China este în ascensiune.
„Încrederea reciprocă militară” și legăturile în domeniul apărării: Amenințările percepute din partea unor organisme precum NATO și AUKUS – un pact de securitate alcătuit din Australia, Regatul Unit și Statele Unite – au apărut ca un punct de interes clar pentru ambii lideri, inclusiv implicațiile acestora asupra Asiei. Xi și Putin și-au exprimat amândoi „îngrijorarea serioasă” în declarația lor comună cu privire la „consolidarea continuă a legăturilor militare și de securitate ale NATO cu țările din Asia-Pacific” și au declarat că „se opun forțelor militare externe care subminează pacea și stabilitatea regională”.
Impuls economic și energetic: Putin a declarat marți că Moscova este pregătită să sprijine afacerile chinezești „înlocuind întreprinderile occidentale” care au părăsit Rusia de la începutul invaziei sale în Ucraina. Rusia a devenit din ce în ce mai dependentă de China atât ca piață de import, cât și ca exportator de produse electronice, după ce a fost lovită de sancțiuni radicale.
O lume divizată: Optica summitului de la Moscova a fost un contrast profund cu întâlnirea care a coincis în Ucraina între președintele Volodymyr Zelensky și liderul japonez Fumio Kishida. Zelensky l-a lăudat pe Kishida și pe alți lideri care au vizitat-o ca „arătând respect” nu numai pentru Ucraina, ci și „pentru păstrarea și funcționarea regulilor civilizate și a vieții civilizate în lume.