Documente interne ale Euroins și minute ale ședințelor derulate de consiliul de administrație al Euroins Insurance Group (EIG) și drafturi de contract, intrate în posesia Libertatea de la surse din Bulgaria, arată cum a mutat Euroins 1,5 miliarde de lei la firma de reasigurare EIG Re din propriul grup. Potrivit sursei citate, de banii asiguraților români, au fost finanțate afaceri ale aceluiași grup din Bulgaria, ceea ce ar fi ilegal.
Jurnaliștii Libertatea arată că Euroins a încasat în 2022 peste 500 de milioane de euro de la asigurații români și a pregătit o retragere rapidă a banilor și a activelor obținute de la românii care și-au cumpărat polițe, înainte ca statul român, prin ASF, să preia administrarea companiei.
Astfel, banii și activele nu mai puteau fi recuperate de către statul român, dacă acesta avea să preia administrarea companiei. Ceea ce s-a și întâmplat, susțin jurnaliștii Libertatea.
Potrivit sursei citate, Euroins a anunțat în data de 17 februarie că a rezolvat toate problemele semnalate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) prin semnarea unui contract de reasigurare cu EIG Re, o firmă din cadrul grupului Eurohold din Bulgaria. Acest grup, Eurohold, este același care deține și Euroins. Expertul în asigurări Daniel Ghervase spune că astfel bulgarii au „golit” de active compania românească.
Libertatea a întrebat ASF dacă transferul celor 1,58 de miliarde de lei prin reasigurare și, apoi, transferul celor 555 de milioane de lei menționate în total în documentele Euroins au fost efectiv realizate. ASF a răspuns că nu a fost consultată înainte de semnarea acestui contract de reasigurare cu EIG Re, iar societatea a informat-o că a realizat deja transferul. Autoritatea susține că a găsit o serie de probleme.
„În urma analizei informațiilor transmise de societate cu privire la transferul activelor în baza contractului de reasigurare mai sus menționat, A.S.F. a solicitat societății explicații cu privire la transferul către EIG Re a unor activelor pentru care s-au constatat anumite neconformități în ceea ce privește numărul de titluri transferate, coroborat cu valoarea transferată”.