Faptele pentru care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată s-au prescris, dar procesul va continua la cererea acestuia.
Procedura penală îi obligă pe judecători să îi întrebe pe inculpați dacă doresc ca procesul să continue, atunci când este constatată împlinirea termenului general de prescriere.
La procesul lui Tăriceanu, care are loc la Înalta Curte de Casație și Justiție, fost premier a surprins pe toată lumea din sala de judecată, după ce a afirmat că dorește continuarea procesului în care este acuzat de DNAde fapte de corupție.
Tăriceanu a mai spus că el crede în nevinovăția sa, drept pentru care nu dorește ca procesul penal să înceteze ca urmare a prescrierii faptelor. „Sunt nevinovat și vreau să se dovedească în instanță nevinovăția mea!”, este răspunsul consemnat de grefierul de ședință, cu ocazia termenului din data de 15 decembrie 2022.
Cererea procurorului a fost respinsă
La termenul din data de 2 februarie 2023, de la Înașta Curte de Casație și Justiție procurorul de ședință de la DNA, a cerut ca judecata să fie suspendată, până când Curtea de Justiție de la Strassbourg se va pronunța în legătură cu aplicarea noțiunii de prescripție a faptelor.
Judecătorii au respins ambele cereri ale procurorului, pe motiv că nu sunt întemeiate pe nicio prevedere legală.Și cererea lui Tăriceanu, privind ridicarea sechestrului pe unele bunuri din averea personală a fost respinsă de completul de judecată
Acuzațiile DNA aduse lui Tăriceanu
În perioada în care Călin Popescu Tăriceanu a fost premier al României, susțin procurorii DNA, acesta ar fi avut un anumit rol în dosarul privind licențele Microsoft. Ulterior, aceste licențe au fost plătite de următorul premier, Emil Boc.
„Suspectul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton, în calitate de prim-ministru, ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul român către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, se arată în comunicatul DNA.