Judecătorii Curții de Apel București și ai Judecătoriei Sectorului 1 vor reîncepe, luna aceasta, audierile în două dosare intentate de fostul președinte al României Traian Băsescu, prin care acesta încearcă să-și recupereze privilegiile pierdute, odată cu declararea sa definitivă, în luna martie a anului trecut, ca fiind colaborator al Securității. Pe 7 februarie, are loc un prim termen în dosarul prin care „Petrov” a dat în judecată Administrația Prezidențială, iar pe 16 februarie începe procesul intentat Regiei Autonome – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Miza sunt recuperarea pensiei speciale de fost șef al statului și vila de protocol din strada Gogol, scrie jurnalul.ro.
Traian Băsescu nu renunță la ideea de a-și recupera o parte din privilegiile pe care le-a pierdut, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a declarat, definitiv, turnător al Securității comuniste. Unul dintre aceste privilegii i-a fost retras, în data de 23 martie 2022, prin ordin al ordonatorului principal de credite al Administrației Prezidențiale.
În octombrie 2021, Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român a fost modificată de Parlament, prin Legea nr. 243/2021, fiind introdus un nou articol care prevede că foştii preşedinţi pierd dreptul la aceste beneficii, dacă o instanţa a constatat prin decizie definitivă că au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.
Astfel, la data de 28 iunie 2022, Traian Băsescu a deschis împotriva Administrației Prezidențiale un proces, cerând judecătorilor Secției a VIII-a de Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel București anularea Ordinului nr. 55/2022, remis de „pârâta Administrația Prezidențială”, prin care i-a fost retrasă plata indemnizației de fost președinte, precum și un alt privilegiu acordat de Legea 406/2001, constând în angajarea, pe perioadă determinată, și plata salariului aferent unui asistent pe care Băsescu îl folosea la cabinetul de lucru, pe care, de asemenea, îl obținuse în calitatea de fost șef al statului. Verdictul în acest proces ar putea fi pronunțat de judecători chiar săptămâna viitoare, pe data de 7 februarie, când a fost fixat primul termen de judecată.
Reamintim că pe rolul CCR se află o sesizare făcută de Traian Băsescu cu privire la neconstituționalitatea întregii Legi 243/2021, promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, în data de 8 octombrie 2021 și care modifică articolul 1, alineat 3 din Legea nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, în sensul că: „Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de șef al statului român ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcție prin referendum și nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia”. Acest dosar este înregistrat pe rolul CCR sub numărul 2265D/2022 și se află în fază de raport.
Băsescu ar fi sperat, spun surse apropiate fostului președinte, ca, până la începerea procesului de la Curtea de Apel București, Curtea Constituțională să soluționeze această excepție de neconstituționalitate.
Evacuarea din vila din Gogol, declinată Judecătoriei sectorului 1
Un al doilea dosar în care Traian Băsescu speră să aibă câștig de cauză este cel pe care l-a deschis, tot la Curtea de Apel București, în 28 iunie 2022, împotriva Regiei Autonome – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, instituție care, la data de 28 martie 2022, i-a transmis fostului președinte o notificare prin care l-a somat să elibereze vila de protocol din strada Gogol. La data de 7 octombrie, Curtea de Apel București a admis excepția necompetenței materiale a ei însăși și a declinat competența de soluționare a acestui dosar în favoarea Judecătoriei Sectorului 1. Această din urmă instanță a înregistrat dosarul la data de 5 decembrie 2022 și a alocat un prim termen de judecată pentru data de 16 februarie 2023.
Reamintim că Traian Băsescu a eliberat vila de protocol și și-a cumpărat un penthouse în zona Domenii, din Sectorul 1, după ce, în prealabil, a „scăpat” de apartamentul pe care și l-a dat singur, pe vremea când era primar general al Capitalei. Acest imobil nu se mai regăsește în declarația de avere din 14 iunie 2022, deoarece, la data de 25 mai 2022, după decizia ÎCCJ prin care fostul președinte al României a fost declarat definitiv colaborator al Securității, Băsescu i l-a donat fiice sale, Elena Băsescu. Valoarea de piață, menționată chiar de Băsescu, a acestei case este de 158.000 de euro.