Prețurile apartamentelor din România au crescut neașteptat de mult. Românii care vor să cumpere o locuință înainte de Crăciun și să înceapă anul în casă nouă trebuie să achite acum prețuri chiar și cu aproape 30% mai mari decât cei care au devenit proprietari spre finele lui 2023.
Condițiile de creditare de care pot beneficia persoanele care vor să facă o achiziție imobiliară înainte de noul an sunt însă mai avantajoase decât cele la care au avut acces cumpărătorii în 2023, în perioada Crăciunului. Specialiștii îi atenționează, însă, pe cei care vor să cumpere o locuință că ar trebui să se grăbească să ia o decizie pentru că lucrurile s-ar putea schimba pe termen mediu.
Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în România a depășit, pentru prima oară, pragul de 1.700 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro. În ultimele 12 luni putem observa un avans cu 14% în media înregistrată la nivel național. Evoluții mai spectaculoase s-au înregistrat, însă, în marile orașe.
În România prețul mediu solicitat pentru apartamente a ajuns la nivelul de 1.000 de euro/mp util la sfârșitul lui 2017. Astfel, putem spune că în doar 7 ani apartamentele s-au scumpit cu 70%.
„Deși nu excludem anumite corecții pe unele segmente, în acest moment nu avem semne care să sugereze o posibilă ieftinire a apartamentelor. Într-un context socio-economic stabil, ne așteptăm ca în 2025, prețurile apartamentelor să continue aceeași tendință din 2024, de consolidare, dar într-un ritm mai puțin accelerat. În continuare, considerăm că ne aflăm într-o perioadă oportună pentru achiziții, dacă avem o nevoie reală de locuire și acces la finanțare”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Cumpărătorii care vor să se mute în casă nouă în decembrie trebuie să se aștepte să achite, în medie, 3.114 de euro/mp util pe apartamentele din Cluj-Napoca finalizate începând cu anul 2020. Acestea sunt cele mai scumpe locuințe din țară.
Apartamentele noi aflate în acest oraș s-au scumpit cu 11% în ultimul an. Poate să pară mult, dar raportându-ne la evoluțiile înregistrate în alte centre urbane importante putem observa creșteri chiar mai accentuate ale prețurilor pe parcursul lui 2024.
Cel mai mult s-au scumpit, pe segmentul nou al pieței imobiliare, apartamentele din București. Discutăm despre un avans cu 28% într-un an, până la o medie de 2.142 euro/mp util. Chiar și în aceste condiții, ele sunt devansate în topul locuințelor pe care cumpărătorii plătesc în momentul de față cele mai mari sume de bani de apartamentele noi din Brașov.
Pe piața brașoveană apartamentele aflate în clădiri finalizate începând cu anul 2020 sunt scoase la vânzare de către proprietari și dezvoltatori cu un preț mediu de 2.406 euro/mp util, cu 18% peste cel înregistrat acum un an. Înainte de Crăciunul trecut, cumpărătorii achitau, în medie, 2.033 euro/mp util pentru o astfel de proprietate, conform Indicelui Imobiliare.ro.
Ieșenii au, în schimb, acces la cele mai ieftine apartamente noi disponibile în marile orașe ale țării. Prețul mediu pe care îl achită aceștia este de 1.733 euro/mp util, după un avans cu 14% în 12 luni.
În ce privește segmentul vechi al pieței rezidențiale, putem spune că locuințele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an în Brașov. Discutăm despre un avans cu 20%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Proprietarii au ajuns, astfel, să scoată apartamentele la vânzare cu un preț mediu de 1.960 euro/mp util.
În ciuda acestei creșteri puternice, apartamentele vechi din Brașov nu sunt cele mai scumpe disponibile cumpărătorilor din România. Cluj-Napoca ocupă, și de această dată, primul loc în clasament. Dacă luăm ca exemplu un apartament cu 2 camere și cu o suprafață utilă de 52 de metri pătrați, putem spune că diferență de preț dintre o locuință veche în Brașov și una în Cluj-Napoca este de circa 50.100 de euro.
Prețurile cerute de proprietari pentru apartamentele vechi scoase la vânzare au crescut cel mai puțin în Timișoara, respectiv cu 10%. S-a ajuns la o medie de 1.638 euro/mp util înainte de începutul lunii decembrie. Un avans cu 12% a putut fi observat și în Constanța unde media a ajuns să se situeze în jurul valorii de 1.720 euro/mp util.
Penultimul loc în top este ocupat de Iași unde, în ciuda avansului puternic înregistrat la nivelul prețurilor, locuințele de pe segmentul vechi al pieței se vând în continuare cu mai puțin de 1.700 euro/mp util.
Majorări considerabile ale prețurilor au putut fi observate și pe unele piețe imobiliare secundare. În Craiova și în Sibiu, de exemplu, apartamentele sunt la începutul lui decembrie cu 17% mai scumpe decât acum un an.
Proprietarii și dezvoltatorii din Craiova le cer potențialilor cumpărători să achite o sumă medie de 1.776 euro/mp util pentru apartamentele scoase la vânzare. Sunt luate în calcul de această dată ambele segmente ale pieței rezidențiale.
În Sibiu prețul mediu solicitat pentru apartamentele listate la vânzare pe Imobiliare.ro a fost de 1.490 euro/mp util la sfârșitul lunii noiembrie 2023 și a ajuns la 1.750 euro/mp util în prezent.
Oradea este un pol important de interes pe piața rezidențială din vestul țării. Pe parcursul lui 2024, a existat inclusiv o perioadă în care prețurile solicitate pe plan local le-au depășit ușor pe cele din Timișoara. La ora actuală, media se situează în Oradea în jurul sumei de 1.644 euro/mp util, cu 13% peste nivelul înregistrat acum 12 luni, dar ușor sub valoarea aferentă pieței din Timișoara.
Volumul creditelor noi în lei acordate pentru locuințe a depășit în primele zece luni ale acestui an valoarea înregistrată pe tot parcursul anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României. S-au dat împrumuturi de aproape 40 de miliarde de lei față de 24 de miliarde de lei în primele zece luni din 2023 și de 31,2 miliarde de lei pe tot parcursul anului trecut.
Revenirea pieței de creditare a fost susținută, în mare parte, de ofertele de dobândă fixă tot mai avantajoase cu care băncile au venit în întâmpinarea românilor interesați de realizarea unei achiziții imobiliare cu sprijinul unui credit ipotecar. În momentul de față, cea mai bună ofertă de dobândă fixă disponibilă în România este de 4,9%, în condițiile în care în trimestrul III al anului trecut aceasta era de 5,89%, iar în trimestrul IV de 5,75%.
„Anul 2024 a fost unul foarte bun pentru piața de creditare, în contextul în care băncile s-au întrecut până acum în oferte de dobândă fixă dedicate celor care au vrut să cumpere o locuință, venitul mediu al populației a crescut, iar inflația a urmat o traiectorie descendentă, ce a generat semnale pozitive din partea BNR în vară. Ultimele luni ne fac să privim însă cu prudență evoluția pieței pe termen mediu. Problema deficitului bugetar, care a depășit după primele 10 luni 100 de miliarde de lei și a urcat la 6,19% din PIB, dar și o potențială instabilitate politică, sunt două elemente care pot influența în viitorul apropiat dobânzile, motiv pentru care le recomandăm celor care au o nevoie imobiliară să profite de ofertele avantajoase ale băncilor”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.
O fereastră de oportunitate pentru cumpărători va mai exista, cât timp băncile își păstrează ofertele atractive de dobândă fixă, și în primele luni din 2025. Atunci, valoarea IRCC va ajunge la un nivel mai scăzut decât cel actual, mai exact de 5,66%, ceea ce va favoriza încadrarea la o sumă creditabilă puțin mai mare decât în prezent cu același venit.
Specialiștii îi atenționează pe românii care plănuiesc să cumpere o locuință în următoarele săptămâni sau așteaptă finanțare până la finele lui 2024 să țină seama de programul de sărbători al băncilor și de faptul că multe dintre sucursale vor lucra cu personal redus, ceea ce se va traduce în timpi mai mari de prelucrare și de răspuns la solicitările primite. Finalizarea cu succes a tranzacțiilor depinde și de alte părți implicate în acest proces, precum notarii sau evaluatorii. Și programul lor de lucru va fi influențat de perioada sărbătorilor.