Opozanţii din regiunea separatistă georgiană pro-rusă Abhazia au blocat luni încă o clădire guvernamentală în capitala regională Suhumi, după ce săptămâna trecută aceiaşi manifestanţi au ocupat clădirile parlamentului, administraţiei prezidenţiale şi guvernului, într-un protest care a urmat semnării unui acord între Abhazia şi Rusia asupra investiţiilor.
În noua clădire blocată acum de protestatari se află sediile ministerelor Finanţelor, Culturii, Agriculturii, Economiei şi Afacerilor Externe, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.
Ministrul abhaz al justiţiei, Anri Bartsiţ, a declarat că serviciile secrete occidentale au finanţat ONG-uri „pentru a destabiliza situaţia, a crea haos şi o imagine negativă” a Abhaziei.
Preşedintele abhaz, Aslan Bjania, a denunţat la rândul său o tentativă de lovitură de stat. El a anunţat vineri retragerea acordului cu Rusia criticat de opoziţie şi care urma să fie ratificat de parlament în acea zi, dar şedinţa nu a mai avut loc din cauza ocupării clădirii legislativului de către opozanţi.
Aceştia din urmă nu s-au mulţumit însă doar cu atât şi au cerut demisia preşedintelui. Preşedintele Aslan Bjania s-a declarat dispus să demisioneze şi să convoace alegeri anticipate la care să candideze din nou, dacă opoziţia eliberează clădirile guvernamentale, dar ocuparea clădirilor oficiale continuă şi se extinde.
Cum a început protestul?
Săptămâna trecută, opoziţia abhază a creat un comitet împotriva ratificării acordului de investiţii cu Rusia, care ar permite acesteia să cumpere în Abhazia proprietăţi imobiliare sub preţul pieţei.
Poliţia abhază a arestat lunea trecută cinci activişti de opoziţie care protestau împotriva acordului lângă sediul parlamentului.
Opozanţii şi rudele deţinuţilor au încercat ulterior să pătrundă în sediul Serviciului Securităţii Statului pentru a-i elibera, dar au fost respinşi de poliţie.
A urmat a doua zi blocarea a trei poduri de lângă Suhumi şi opoziţia a obţinut astfel eliberarea deţinuţilor, iar apoi protestele păreau că au încetat, dar vineri manifestanţii opoziţiei au atacat şi ocupat principalele clădiri oficiale.
Rusia a suspendat în septembrie plata ajutoarelor sociale către Abhazia pentru nerespectarea acordurilor convenite cu această republică a cărei independenţă a recunoscut-o (împreună cu cea a Osetiei de Sud, cealaltă republică separatistă georgiană) după războiul purtat cu Georgia în 2008, când preşedinte al acestei ţări era Mihail Saakaşvili, în prezent opozant încarcerat.