Fostul lider PNL vorbește despre despre disperarea evidentă care începe să se facă simțită în tabăra liberală, în pofida unor declarații mai mult decât optimiste. Crin Antonescu crede că Elena Lasconi, Mircea Geoană și Nicoale Ciucă nu au nici măcar o șansă. Ei se vor bate pentru „medalia de bronz”, adică pentru locul 3.
„Mi-e greu să spun în ce măsură șansele, fie ale doamnei Lasconi, fie ale domnului Geoană, se vor converti în realitate. Mă tem că această competiție între Ciucă, Lasconi și Geoană este o luptă pentru medalia de bronz. Care medalie în alegerile prezidențiale nu are valoare, spre deosebire de Jocurile Olimpice”, afirmă Crin Antonescu, pentru Adevărul.ro.
Deși spune că nu l-ar vota pe liderul AUR și formațiunea acestuia, fostul președinte PNL este de părere că prestația de la dezbaterea electorală, găzduită de Digi24, a lui George Simion a fost mult peste așteptări și peste cea a celor mai mulți dintre rivalii săi.
Simion, surpriza pozitivă
„De exemplu, ca să vorbesc absolut detașat despre unul dintre candidați, pentru că nu este și nu va fi opțiunea mea niciodată, cred că George Simion s-a prezentat peste nivelul așteptărilor și pentru mulți a fost o surpriză.
O surpriză în bine, pentru că toți se așteptau să vedem un extremist, însă am văzut un om care și-a enunțat rezonabil punct de vedere, cu care putem fi de acord sau nu, dar nu era nimic extremist acolo. Pentru că mulți așteptau să vină un scandalagiu, un mahalagiu, ca să spun așa.
Ori omul s-a controlat foarte bine în cursul dezbaterii, n-a generat altercații, nu a depășit limitele acceptabile de limbaj și atitudine. Iată un exemplu, pentru el, pentru Simion, cred că dezbaterea a fost un succes”, susține Antonescu.
O „dreaptă unită” cu elemente progresiste și de extremă stânga
Fostul lider al partidului nu este convins nici măcar de apelul lui Nicolae Ciucă pentru coagularea dreptei. E vorba de o „dreaptă”, spune Crin Antonescu, pestriță, din care ar face parte și USR, partid mai degrabă progresist, cu multe idei de stânga și chiar de extremă stânga.
„Eu cred că, în primul rând, termenul de dreapta este impropriu, apropo de coaliție de dreapta și așa mai departe. Eu, ca să-i reunesc pe Ciucă, Lasconi, Geoană și Cristian Diaconescu, sub aceeași umbrelă, nu pot defini asta, dreapta, sub nicio formă, aș putea o defini, să spunem, gruparea anti-PSD.
Domnul Bolojan, by the way, folosește o formulă interesantă și anume blocul modernizării. Cred că e mai corect decât dreapta. Posibilitatea ca acest bloc al modernizării, cum zice Bolojan, să poată construi o majoritate parlamentară, mi se pare, sincer să fiu, redusă spre imposibilă aritmetică”, arată Antonescu.
Dacă PNL și USR, alături de partide mici care se pretind și ele de dreapta, au șanse aproape de zero să formeze viitoarea coaliție, pentru fostul președinte lucrurile sunt destul de clare. Pornind de la exemplul din Parlamentul European și din Comisia Europeană, unde partidele istorice de dreapta și de stânga au făcut o coaliție ce funcționează de ani de zile, la același lucru ar trebui să ne așteptăm și în România.
Asta înseamnă că, cel mai probabil, PSD și PNL vor forma o nouă coaliție, după alegeri, pentru că altfel am asista la o criză politică gravă, iar România nu își poate permite să stea fără guvern, mai ales în aceste momente complicate pe plan extern.
„Cred că e un loc comun. Dacă spun că în toate partidele, dar nu în toate, există oameni competenți, după cum în toate partidele există impostori sau oameni de foarte slabă factură din multe puncte de vedere. Nu aici se face diferența.
Eu n-am nicio simpatie pentru PSD, nici ideologic, doctrinar, nici de toată istoria acestui partid și a mea, dar este foarte clar că povestea cu ciuma roșie este una exclusiv de campanie, exclusiv una electorală, pentru că ați văzut bine că după ce PNL-ul a câștigat niște voturi, niște milioane de voturi, într-o campanie sub stindardul luptei împotriva ciumei roșii, după nici doi ani, a făcut un guvern care ține și până acum”, spune el.
Ce coaliție am putea avea din 2025
O comparație între vechea Uniune Social-Liberală și actuala alianță PNL – PSD arată însă și unele diferențe.
„Cazul Uniunii Social-Liberale este unul foarte diferit, pentru că Uniunea Social-Liberală s-a făcut înainte de alegeri, a fost pusă, acea alianță, cu rațiunile ei și cu programul ei, a fost pusă în fața alegătorilor, adică, pe vremea mea, PNL-ul a guvernat împreună cu PSD-ul, pentru că cetățenii României au votat o asemenea alianță și nu împotriva ceea ce am spus în campania electorală.
Sigur că sunt situații și situații, iar păcatul cel mai mare, după părerea mea, nu este că s-au aliat cu PSD-ul, împotriva mandatului pe care îl aveau de la alegători, ci modul în care această alianță a funcționat și modul cum funcționează.
Pentru că reamintesc tuturor ceva ce poate le scapă, și anume că această alianță e în vigoare. Ei guvernează în continuare, împreună, și la ora la care vorbim. După părerea mea, 80-85%, această coaliție va conduce România și după alegeri”, punctează Antonescu.