Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, iar la final a anunțat că se vor menține politicile de coeziune și agricole pentru a ajuta fermierii să treacă peste toate problemele.
”Solidaritate, coerență și acțiune în interesul cetățenilor și economiilor noastre. Acesta este mesajul transmis astăzi la Bruxelles, la prima întrevedere avută cu doamna Roberta Metsola după reconfirmarea sa în funcția de președintă a Parlamentului European.
Avem ca obiectiv comun: susținerea unui buget european ambițios pentru perioada post 2025. Este nevoie de un sprijin puternic pentru competitivitatea Uniunii Europene, dar și pentru convergența internă pentru a diminua decalajele dintre regiuni și grupuri sociale. Vom menține rolul major al politicilor de coeziune și agricole pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă, iar fermierii noștri să se bucure de susținere.
I-am mulțumit doamnei Metsola pentru sprijinul constant pe care l-a acordat României în special în ceea ce privește aderarea deplină a țării noastre la Spațiul Schengen, obiectiv fundamental pentru țara noastră. Și am decis să lucrăm în continuare împreună pentru o Europă mai puternică și dezvoltată!”, scrie Marcel Ciolacu.
Ciolacu cere integrarea totală în Schengen
Obiectivele comune punctate de prim-ministrul Ciolacu, pentru perioada următoare, vizează susținerea unui buget european ambițios post-2025, care să sprijine atât competitivitatea Uniunii Europene, cât și procesul de convergență internă, diminuarea decalajelor dintre regiuni și grupuri sociale, menținerea rolului major al politicii de coeziune și al politicii agricole comune, asigurarea unei tranziții verzi juste pentru toți.
De asemenea, premierul a precizat că obiectivul de aderare completă la Spațiul Schengen în acest an rămâne unul fundamental, reamintind sprijinul constant pe care oficialul european l-a acordat României în acest proces.
Prioritate majoră pentru România, a arătat Ciolacu, este și avansarea proiectelor strategice de conectivitate la Marea Neagră.
Premierul a reiterat angajamentul ferm al României în sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, precum și perspectivele europene ale Ucrainei. De asemenea, a menționat continuarea acordării sprijinului cuprinzător și multidimensional pentru Ucraina, subliniind că o strategie europeană poate sprijini obiectivele naționale în ceea ce privește reconstrucția țării vecine, dar și securitatea alimentară globală, conectivitatea și comerțul.
Premierul a subliniat necesitatea consolidării acțiunilor în domeniul apărării, prin promovarea de soluții eficiente și incluzive în materie de industrie, inovare și sprijin financiar, complementaritatea cu NATO rămânând una esențială. În același context, premierul a transmis un mesaj de unitate în ceea ce privește urmărirea obiectivului de consolidare a relației transatlantice.