Listarea primei emisiuni de obligaţiuni Romgaz ajută un sector strategic al României şi validează atractivitatea companiilor româneşti în rândul investitorilor, a declarat, marţi, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Adrian Tănase.
„Acest deal (înţelegere, n.r.) ajută un sector strategic al României, care arată şi validează faptul că companiile româneşti sunt foarte atractive în rândul investitorilor instituţionali, atât străini, cât şi domestici. Ne bucură foarte tare succesul acestui deal. Cum am zis, din perspectiva acestei validări, este unul dintre cele mai mari deal-uri, dar cred că din zona non-financiar este cel mai mare deal pe care o companie non-financiară îl propune pieţei. Acesta face parte dintr-un program foarte mare, de 1,5 miliarde de euro, care finanţează un proiect foarte, foarte important – Neptun Deep, un proiect strategic al României”, a afirmat Tănase, în cadrul evenimentului de listare a primei emisiuni de obligaţiuni Romgaz pe bursa de la Bucureşti.
În primele nouă luni din 2023, compania înregistrase un profit net consolidat de 2,168 miliarde lei
Romgaz face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic.
În 2013 Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.
La data de 1 august 2022 Romgaz a devenit acţionarul unic al Romgaz Black Sea Limited (înfiinţată ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizării tranzacţiei de achiziţie şi transferul tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.
Man GLG, manager britanic de investiţii, specializat în administrarea de fonduri de acţiuni, obligaţiuni şi cu expunere pe pieţe emergente, a fost cel mai mare investitor în emisiunea inaugurală de obligaţiuni a Romgaz, listată marţi la BVB, spune Răzvan Popescu, CEO-ul companiei de stat.
„Au fost investitori mari, fonduri mutuale, fonduri de investiţii. De exemplu, cel mai mare investitor pe care l-am avut a fost Man GLG, care a avut un tichet de peste un sfert de miliard de euro. Au fost nume foarte bune, de aici şi interesul pentru bonduri”, a declarat Răzvan Popescu, scrie Ziarul Financiar.
Man GLG este deţinut de Man Group, cel mai mare fond de hedging listat la bursă din lume, cu active sub administrare de 178 miliarde de dolari la jumătatea lunii iunie, conform Reuters. Compania este prezentă pe Bursa de Valori din Londra sub simbolul EMG, având o capitalizare de 2,5 miliarde de lire.
Romgaz a atras 500 de milioane de euro în prima mare emisiune de obligaţiuni a unei companii de stat din România, la o dobândă de 4,77% pe an printr-o emisiune de obligaţiuni care a avut un interes uriaş: 5,9 miliarde de euro. Banii vor merge parţial către susţinerea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră.
„Vedem că obligaţiunile s-au cumpărat şi după emisiune. În general, probabil că aceşti investitori sunt «buy and hold», dat fiind că emisiunea este şi pe termen relativ scurt pentru fondurile mutuale şi fondurile de pensii. Adică ei văd cinci ani ca fiind un termen scurt”, continuă CEO-ul. Acţiunile SNG se depreciau cu 1,5% la ora publicării ştirii, la aproximativ o oră de la startul şedinţei de tranzacţionare de marţi. Compania are o capitalizare de 21 de miliarde de lei şi este deţinută în proporţie de 70% de statul român prin Ministerul Energiei.
Când ia în calcul societatea o altă emisiune de obligaţiuni?
„Depinde foarte mult de condiţiile din piaţă. Vom pregăti a doua emisiune în linie cu necesarul nostru de finanţare pentru Neptun Deep şi celelalte proiecte. Dacă mă întrebaţi acum, după jumătatea anului viitor (va avea loc a doua emisiune – n.r.), însă lucrurile pot evolua”, răspunde Răzvan Popescu.