Senatorul independent Bernie Sanders, simbol al mişcării progresiste din Statele Unite, a acuzat luni Partidul Democrat că „a abandonat clasa muncitoare” din SUA, fapt care, în opinia sa, justifică faptul că aceasta nu a votat pentru vicepreşedinta democrată Kamala Harris la alegerile prezidenţiale de marţi, câştigate de republicanul Donald Trump, informează EFE, potrivit Agerpres.
„Nu ar trebui să fie o mare surpriză faptul că un Partid Democrat care a abandonat oamenii din clasa muncitoare descoperă că şi clasa muncitoare l-a abandonat”, a transmis senatorul într-un comunicat.
Sanders, în vârstă de 83 de ani, care a cerut în două rânduri fără succes nominalizarea Partidului Democrat pentru funcţia de preşedinte, a fost ales marţi pentru un al patrulea mandat ca senator al statului Vermont, potrivit proiecţiilor mass-media.
Politicianul progresist s-a alăturat campaniei candidatei la preşedinţie Kamala Harris pentru a face presiuni asupra democraţilor
Politicianul progresist s-a alăturat campaniei candidatei la preşedinţie Kamala Harris pentru a face presiuni asupra democraţilor să privească spre „clasa muncitoare”, după cum a declarat pentru EFE într-un interviu din octombrie, dar acum regretă că nu şi-a atins obiectivul.
El a declarat că, în timp ce liderii de partid apără statu quo-ul, americanii sunt „furioşi şi doresc schimbare”. „Şi au dreptate”, a remarcat el.
Senatorul de Vermont a enumerat inegalităţile salariale, ameninţarea inteligenţei artificiale, faptul că SUA sunt „singura ţară bogată care nu garantează un sistem de sănătate” şi milioanele de dolari pe care ţara le-a cheltuit pentru a „finanţa” guvernul israelian al lui Benjamin Netanyahu în „războiul său împotriva Palestinei” drept principale motive pentru care democraţii nu au câştigat alegerile.
„Oare marile interese economice şi consultanţii bine plătiţi care controlează Partidul Democrat au învăţat vreo lecţie din această campanie dezastruoasă? Probabil că nu”, a deplâns el.
Sanders a avertizat totodată: „Aceia dintre noi preocupaţi de democraţie şi justiţie economică trebuie să avem dezbateri politice foarte serioase”.