Cartea jurnalistului american Bob Woodward, intitulată „War” (n.r.: „Război), generează un mare interes la nivel mondial și aduce o nouă perspectivă asupra evoluției războiului din Ucraina. Gazetarul a detaliat în volum conversația dintre Vladimir Putin și directorul CIA, William Burns, care a avut loc la Moscova, în toamna anului 2021 – cu câteva luni înainte de invazia trupelor ruse în Ucraina (24 februarie 2022).
- Bob Woodward, acum în vârstă de 81 de ani, a făcut în 1972, împreună cu colegul său Carl Bernstein, dezvăluiri în Washington Post care au declanşat scandalul Watergate, în urma căruia preşedintele de atunci al SUA, Richard Nixon, a fost nevoit să demisioneze.
Burns a fost informat că Putin va vorbi cu el la telefon. Iuri Ușakov, consilierul șef pentru politică externă al lui Putin, l-a escortat pe Burns la un birou de lângă Kremlin, apoi l-a lăsat singur în cameră.
Telefonul a sunat, iar Burns a recunoscut imediat vocea lui Putin. Putin a început prin a-și aminti vremea lui Burns ca ambasador al SUA la Moscova, cu 14 ani mai devreme, apoi a părut să aștepte ca Burns să-și transmită mesajul, probabil fiind informat de Nikolai Patrushev cu privire la discuția viitoare.
Burns a vrut fie direct cu președintele rus: „Iată ce vom face!”
„Suntem alarmați că vă gândiți serios la o invazie majoră a Ucrainei. Ar fi o greșeală. Dacă faci asta, iată ce vom face”, a spus Burns, detaliind instrucțiunile date de președintele Biden, informațiile privind mișcările trupelor rusești și măsurile serioase pe care SUA erau pregătite să le ia ca răspuns.
Putin nu a întrerupt și a părut să asculte cu atenție în timp ce Burns a subliniat consecințele.
„Vom uni Occidentul și vom impune sancțiuni economice dure, devastatoare. Ucraina este un stat suveran și îl vom sprijini în continuare. De asemenea, ne ajustăm poziția militară în Europa. Aceasta nu este o amenințare, ci o declarație a ceea ce vom face ca răspuns. Ar trebui să știți că repercusiunile le vor depăși cu mult pe cele cu care v-ați confruntat în 2014. Statele Unite se vor asigura că Rusia este tăiată de SWIFT, vă vor izola diplomatic și vor ajuta Ucraina să se apere.”
Răspunusl lui Putin
Răspunsul lui Putin a fost lung și a făcut ecou temelor familiare pe care Burns le auzise înainte: convingerile lui Putin despre Ucraina și încrederea sa în capacitatea Rusiei de a exercita controlul. „Ucraina este slabă și divizată. Nu este o țară adevărată. Interesele Rusiei cer ca noi să controlăm alegerile Ucrainei”, a declarat Putin.
Președintele rus l-a demis complet pe președintele Zelensky ca lider legitim și și-a reiterat nemulțumirile cu privire la legitimitatea guvernului ucrainean și la potențiala extindere a NATO. El a susținut că etnicii ruși din Ucraina s-au confruntat cu discriminare și persecuție.
Pe tot parcursul, tonul lui Putin nu a fost nici defensiv, nici de scuze și nu a contestat descrierea lui Burns despre pregătirile Rusiei pentru conflict.
Lui Burns i se părea că Putin credea cu adevărat în afirmațiile sale despre Ucraina și că apetitul său pentru risc a crescut.
Burns a pus o întrebare: „Cu o armată de 180.000 până la 190.000, cum plănuiți să controlați o țară de 44 de milioane de oameni care nu doresc să fie condusă de Rusia? Cum te vei descurca?” Putin nu a răspuns.
Senzația lui Burns
Când Burns a plecat din Rusia, el a trimis un cablu către președintele Biden din avionul său, în care a declarat: „Am o impresie foarte puternică că Putin a decis deja să intre în război”.
Sancțiunile impuse Rusiei după invazie
Anunţând 500 de noi sancțiuni împotriva Rusiei, președintele american Joe Biden a declarat că vor viza mașina de război a Rusiei. Restricții la export vor fi impuse pentru aproape 100 de firme sau persoane fizice.
Președintele Biden a spus că măsurile vor vizează, de asemenea, persoane legate de încarcerarea dlui Navalnîi, care a murit într-o tabără penală arctică.
Marea Britanie a înghețat activele a șase șefi de la închisoare și le-a interzis să călătorească în Marea Britanie.
Marea Britanie a impus, de asemenea, noi interdicții rușii exporturi de metale, diamante și energie.
UE a a anunțat sancțiuni împotriva a 200 de organizații și persoane despre care spune că ajută Rusia să achiziționeze arme sau să ia copiii ucraineni din casele lor.
Sancțiunile includ companii și persoane implicate în transportul de armament nord-coreean către Rusia.
De la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, SUA, Marea Britanie și UE, împreună cu țări precum Australia, Canada și Japonia, au a impus peste 16.500 de sancțiuni Rusiei.