Rafila pleacă de la Ministerul Sănătății
Trei miniștri PSD au fost informați de-a lungul timpului despre situația persoanelor internate în așa-numitele azile ale groazei însă numai doi dintre ei au demisionat, în urma scandalului care a cutremurat în luna iulie societatea românească. Singurul rămas în picioare, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut proptelele prea solide, iar Marcel Ciolacu nu a avut tupeul să-i ceară și lui demisia.
Surse din PSD au explicat că Alexandru Rafila va demisiona de la Ministerul Sănătății pentru a candida la funcția de rector al UMF Carol Davila, dar nu dorește nicicum ca plecarea sa din funcție să fie legată în vreun fel de scandalul azilelor.
În vârstă de 61 de ani, Alexandru Rafila a avut în viața lui posturi călduțe, obținute pe criterii politice, în care nu s-a remarcat cu nimic: Consilier personal pentru Sănătate Publică al Ministrului Sănătății, Secretar de Stat pentru Asistență Medicala, Sănătate Publică și Politica Medicamentului, Consilier personal pentru Politici de Sănătate al Ministrului Sănătății, Director al Institutului de Sănătate Publică București, Director General pentru Sănătate Publică și Inspecția Sanitară de Stat, reprezentant al României la OMS. Rafila a intrat în PSD în urmă cu 12 ani. După ce a bifat și poziția de deputat PSD pentru care își va lua o pensie specială, Rafila a dorit să fie și ministru al Sănătății, funcție oricum prea solicitantă pentru el.
Surse din minister au declarat sub protecția anonimatului că Rafila e un om comod și nepăsător, care nu s-a acomodat deloc cu fotoliul de ministru în peste un an de mandat.
La alegerile din 2020, actualul rector, Viorel Jinga, deși nu avea voie să mai ocupe o funcție publică timp de 3 ani până în 2021, l-a surclasat pe Adrian Streinu Cercel.
Însă o confruntare cu Rafila nu va fi la fel de ușoară, mai ales având în vedere noul val ce a cuprins România cu instalarea în funcții de demnitate a copiilor foștilor securiști ajunși acum la maturitate, tatăl lui Rafila fiind un renumit torționar, fost șef în Securitate.
Până acum și-a mai exprimat dorința de a obține un nou mandat de rector și Viorel Jinga, actualul rector.
Acum să vedem cine negociază mai bine obținerea de voturi cu cadrele didactice, Rafila sau Jinga, de vreme ce s-a respins varianta ca rectorul să fie angajat prin concurs public, prin referendum. Doar nu era să voteze cadrele didactice pentru concurs public la funcția de rector, că dacă venea cumva vreun absolvent de la Harvard sau Oxford să candideze și să modernizeze ceva prin universitate.