Generalii Antenei 3, convocați la batalionul de asalt politic
Pînă să înceapă războiul din Ucraina ai fi zis că armata română n-are generali. Avea, dar nu-i zărea nimeni. Existau doar sub formă de ordine și medalii, de avansări cu lopata la Cotroceni. Se zăreau doar în slaba pregătire și înzestrare a armatei, precum și în jalnica prestație a lui Nicolae Ciucă.
Orice discuție despre generali se muta în altă categorie: generali din SRI, din SIE, din SPP, din STS, din fosta Securitate. Generali acoperiți, generali cu doctorat, miniștri cu grad de general, șefi de partid cu grad de general, prim-miniștri cu grad de general. Și, desigur, erau ofițerii: ofițeri acoperiți, ofițeri din partide, din Guvern, din parchete, din ANAF, ofițeri din politică, magistratură și presă avansați de generalul Oprea pe o listă apărută la un moment dat. În fine, cum zicea Geoană acum ceva vreme: nici noi nu mai știm cîți sîntem.
Dar, iată, au apărut generalii din armată. Postul de televiziune Antena 3 i-a convocat să comenteze evenimentele din Ucraina. Și oamenii le-au comentat seară de seară, un an și patru luni. Generalii Barbu, Mîndrescu, Tomescu, Bălăceanu, Bădălan și alți cîțiva au ajuns între timp vedete. Prezenți non-stop pe ecrane, vorbind mai articulat decît majoritatea invitaților, au semnat condica zilnic, cot la cot cu Badea și Ciuvică, cu civilii, generalii și ofițerii deghizați ai analismului politic.
Cu timpul, războiul și-a pierdut noutatea, interesul publicului pentru bombardamente a scăzut, iar generalii Antenei 3, mereu la datorie în studio, au început să lupte și pe frontul datului cu părerea despre orice. Știința lor militară a fost etalată și la greva din Educație, și la criza pensiilor, și la plafonarea prețurilor la alimente, și la negocierile cu sindicatele. La cultură, la economie, la sănătate, la finanțe, la agricultură, la morală, la Univers. În fond, dacă tot s-au prezentat la serviciu, oamenii au răspuns la ce au fost întrebați. Și n-au făcut-o rău, deși sînt de puțină vreme în civilie, retrași la pensie în floarea tinereții.
Să observăm că acest grup de generali ultramediatizați formează deja un brand public, deci politic. E de așteptat, așadar, ca Dan Voiculescu să nu piardă ocazia și să-i îndese pe generali în mica sa barcă politică, așa cum are obiceiul. Ambițiile lui politice se numesc azi PUSL, dar numele de cod e „Grupul Intact“. Prin televiziuni, adică prin troc mediatic, Voiculescu își sponsorizează visul de putere o dată la patru ani, cînd reușește, fără emoții, să-i vîre PSD-ului pe gît liste cu oamenii lui. Șansele PUSL să treacă pragul electoral sînt egale cu șansele lui Nuțu Cămătaru să ajungă în rai, așa că Voiculescu va trebui ori să facă o coaliție cu PSD, ori să-și strecoare echipa pe listele PSD și apoi s-o regrupeze în Parlament.
Cînd își strînge mica oaste de figuranți pentru partidul de buzunar, Voiculescu are un algoritm. Întîi îi trimite pe recruți la Antena 3, să bată cîmpii pe ecran și să-i cunoască lumea. Apoi, dă telefon la PSD și stabilește schimbul (la europarlamentarele din 2019, de exemplu, Voiculescu a avut mai mulți oameni pe lista PSD decît PSD însuși).
Acum, pe lîngă recent dezgropata Lavinia Șandru și alte cîteva personalități accentuate din lumea circului TV, sînt în pericol de racolare și generalii. El însuși presupus general, Voiculescu își dorește mult să-i aibă înrolați la el în pluton, ca să poată lupta, în sfîrșit, cu gradele la vedere. Iar dacă generalii nu s-au prins încă ce-i pîndește, să considere că tocmai le-am adus la cunoștință.