Cine sunt părinții lui Klaus Iohannis
Klaus Werner Iohannis este un politician român de etnie germană, care din 21 decembrie 2014 ocupă funcția de președinte al României. Toată țara a ajuns să îl cunoască pe după funcția pe care o ocupă, însă puțini știu detalii despre familia lui, pentru că apăstrat mereu discreția. Cine sunt părinții și ce ocupație au avut.
Despre Klaus Iohannis știm că a fost profesor de fizică și inspector școlar înainte de a deveni primar al municipiului Sibiu în anul 2000, funcție în care a fost reale în 2004, 2008 și 2012, de fiecare dată din partea Forumului Democrat al Germanilor din România. Mai apoi, în 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, lui președintelui României ia fost atribuit meritul de modernizare a infrastructurii și a faptului că pune în valoare potențialul economic și turistic al orașului.
Cine sunt și cu ce se ocupă părinții lui Klaus Iohannis, Susanne și Gustav Heinz Johannis
Părinții săi sunt Susanne și Gustav Heinz Johannis, amândoi săi transilvăneni. Aceștia au emigrat în 1992, ca pensionari, din Sibiu în Germania, unde s-au stabilit la Würzburg, în Bavaria. Klaus Iohannis a declarat într-un interviu că familia Iohannis este atestată în Cisnădie din secolul al XVI-lea.
Tot el a declarat că, atunci când tatăl a înregistrat la nou-născut, funcționalitatea primăriei a refuzat să-i scrie numele cu „J”, așa cum a fost scris în familia sa de cinci suți și ceva de ani, de aici și explicația numelui de familie, diferit cu o literă de al părinților.
Mama sa este descendenta unei familii din localitatea Bradu, de langa Sibiu. Klaus Iohannis și-a petrecut vacanțele copilăriei la bunicii săi din Bradu, alături de care mergea la fân și la restul activităților agricole.
Klaus Iohannis se prezinta pe pagina sa de Facebook in felul urmator: „M-am născut pe 13 iunie 1959, la Sibiu, într-o familie modestă de sași transilvăneni. Deși părinții mei au emigrat în anii ’90 în Germania, eu am ales să rămân în Sibiu. Am urmat cursurile Facultății de Fizică din cadrul Universității «Babeș Bolyai» din Cluj Napoca și, începând cu anul 1983, mi-am îndeplinit visul de a mă afla de cealaltă parte a catedrei la liceul în care am studiat. Am predat la mai multe școli și licee din Sibiu, inclusiv la Colegiul Național «Samuel von Brukenthal», după care, până în anul 2000, am activat ca inspector general în același domeniu educațional care mi-a adus cele mai mari satisfacții”, scrie. președintele României.
Despre părinții săi a povestit: „Aveau meserii simple: mama, soră medicală, tata, tehnician la o firmă din Sibiu. Sora mea a plecat imediat după Revoluție. Părinții mei au plecat prin 92-93; pe atunci deja nu mai locuiam împreună, eu eram căsătorit din 1988, iar eu erau deja pensionari.
Dacă ar fi decis să plece mai devreme, probabil că aș fi resimțit mult mai puternic despărțirea de ei, dar în acel moment am acceptat firesc decizia lor și mi‑am continuat propriile planuri”, a mărturisit Klaus Iohannis în cartea „Pas cu pas”.
„Sunt cetățean român get-beget și numai cetățean român. Nu am avut și nici nu mi-am dorit o altă cetățenie. Bănuiesc că lumea a crezut că am cetățenie germană, ceea ce nu este cazul. Nu am dorit-o, nu mi-o doresc, sunt foarte mulțumit cu cetățenia mea română”, a spus politicianul.