Spioni în Guvernul României
Generalul (r) Ioan Talpeș, fost șef al SIE și consilier al președintelui Ion Iliescu, susține că în guvernul din 1992 au fost cooptați și doi agenți de influență ai Marii Britanii. Aceștia au ocupat funcții de miniștri în cabinetul PDSR condus Nicolae Văcăroiu. Talpeș a îndeplinit funcția de șef al SIE exact în perioada la care face referire.
Fostul șef al SIE Ioan Talpeș susține că doi agenți de influență ai Marii Britanii au fost cooptați de Ion Iliescu și Nicolae Văcăroiu în guvernul format după alegerile din 1992. El a făcut aceste dezvăluiri după 30 de ani, duminică seara, într-o emisiune de televiziune.
Fostul șef al SIE a refuzat să dezvăluie identitatea foștilor miniștri și, mai mult, a afirmat că nici nu poate certifica dacă aceștia chiar erau agenți britanici. El a spus că numirea celor două persoane, „agenți de influență”, ar fi fost făcută după o discuție pe care a avut-o cu ambasadorul Marii Britanii la București. A adăugat că, ulterior, cei doi nu și-au demonstrate competența în guvern.
„Aveam nevoie de oameni care puteau să deschidă uși în Occident”, a spus Ioan Talpeș, căutând să justifice această decizie.
În schimb, a afirmat, de asemenea, fără a prezenta dovezi cu care să-și susțină punctul de vedere că în guvernele României de după 1990 ar fi fost mai mulți „agenți de influență” ce reprezentau interesele americane, franceze, ruse, dar și chineze. De asemenea, el s-a ferit să facă vreo nominalizare.
Ioan Talpeș a condus Serviciul de Informații Externe (SIE) în perioada 1992 – 1997, după care a fost cooptat în staff-ul de consilieri ai fostului președinte Ion Iliescu. Desemnat de Ion Iliescu în funcția de consilier prezidențial, Ioan Talpeș a condus Departamentul Securității Naționale și a fost șef al Administrației Prezidențiale în perioada 2000 – 2004.