Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, în vârstă de 87 de ani, şi-a cerut scuze, luni, după ce pe internet a apărut un clip video în care poate fi văzut spunându-i unui băiat să-i „sugă limba”, în timpul unui eveniment public, relatează Reuters.
Reprezentanţii lui Dalai Lama au transmis luni într-un comunicat de presă că liderul spiritual „dorește să-i ceară scuze băiatului și familiei acestuia, precum și numeroșilor săi prieteni din întreaga lume, pentru durerea provocată de cuvintele sale”. Totodată Dalai Lama spune că „regretă” incidentul. „Sanctitatea Sa îi tachinează adesea pe oamenii cu care se întâlnește, într-un mod nevinovat și jucăuș, chiar și în public, și în fața camerelor de filmat”, se arată în comunicatul transmis.
O filmare cu incidentul care a avut loc în timpul unui eveniment în orașul indian Dharamshala în luna februarie a devenit virală pe rețelele de socializare şi a stârnit critici dure şi revoltă online. Imaginile arată cum băiatul se apropie de Dalai Lama şi-l întreabă: „Pot să te îmbrățișez?” Liderul spiritual în vârstă de 87 de ani îl invită apoi pe băiat pe scenă, îi arată obrazul și îi spune „întâi aici”, făcându-l pe băiat să-l îmbrățișeze și să-l sărute. Dalai Lama îi arată apoi buzele și spune: „Mă gândesc că și aici”. Îl apucă apoi pe băiat de bărbie și îl sărută pe gură. Apoi scoate limba şi îi spune copilului „şi suge-mi limba”.
Identitatea băiatului nu este cunoscută. El a venit la eveniment adus de Fundația M3M, brațul filantropic al companiei imobiliare indiene M3M Group, cu sediul în Dharamshala, unde Dalai Lama trăiește în exil permanent.
Fundația M3M a declarat într-o reacţie pentru CNN că „condamnă toate formele de abuz asupra copiilor…Unele știri se referă la cultura tibetană despre a arăta limba, dar aceste imagini cu siguranță nu sunt despre nicio expresie culturală și chiar dacă sunt, astfel de expresii culturale nu sunt acceptabile”.
Clipul video, care are 1 milion de vizualizări pe Twitter, îl prezintă de asemenea pe laureatul Premiului Nobel pentru Pace sărutându-l pe băiat pe buze în prezenţa unui public care se aude bătând din palme şi râzând, în timp ce un bărbat surprinde momentul cu telefonul. Reuters precizează că nu a verificat clipul video.
Dalai Lama, care a fugit în India în 1959, după o revoltă eşuată împotriva dominaţiei chineze în Tibet, este văzut de Beijing drept un separatist periculos. El a încercat zeci de ani să obţină sprijin global pentru autonomia lingvistică şi culturală în ţinutul său natal din regiunea muntoasă. El locuieşte în prezent într-un complex situat lângă un templu înconjurat de dealuri verzi şi munţi înzăpeziţi din oraşul Dharamshala situat în nordul Indiei.
Cine este Dalai Lama
Actualul Dalai Lama, Tenzin Gyatso, este cel mai cunoscut reprezentant al budismului în lume. Dalai Lama este venerat de milioane de oameni ca fiind reîncarnarea celor 13 predecesori ai săi. Din 1959, liderul spiritual trăieşte în India, în urma revoltei tibetane fără succes împotriva forțelor de ocupație chineze.
Mai târziu, a creat un guvern în exil în orașul Dharamshala, nordul Indiei, de unde conduce mii de tibetani care l-au urmat. Incidentul din februarie nu este pentru prima dată când liderul care a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace a stârnit controverse în ultimii ani. El și-a cerut scuze după un interviu acordat BBC în 2019, în timpul căruia a spus că dacă ar trebui să-i succeadă o femeie aceasta „ar trebui să fie mai atractivă”. El a sugerat şi că Europa ar trebui să rămână pentru europeni, întrebat de creșterea numărului de refugiați africani pe continent.