O ședință-fulger a coaliției de guvernare, în timpul ședinței Comisiei juridice a Camerei Deputaților, schimbă total discuțiile despre modificările la Codul penal și Codul de procedură penală.
Potrivit unor surse politice, la ședință au participat Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu, Dan Motreanu, Lucian Bode, Cătălin Predoiu, Marcel Ciolacu, Mihai Tudose, Alfred Simonis, Paul Stănescu, Gabriela Firea, Sorin Grindeanu și Kelemen Hunor. Aceștia au stabilit că se revine la forma adoptată de Guvern, fără prag la abuzul în serviciu și fără modificarea prevederilor referitoare la interceptări. Practic, se elimină total modificările din Senat.
„Supun la vot eliminarea tuturor amendamentelor votate în Senat. Un vot împotrivă, două abţineri. Cu majoritate au fost eliminate toate amendamentele. Patru abţineri şi adoptată forma venită de la Guvern. Toate amendamentele adoptate astăzi sunt retrase către coaliţie. Coaliţia de guvernare îşi retrage toate amendamentele depuse şi vom vota eliminarea tuturor amendamentele la Senat, inclusiv acel prag stabilit. Adoptat cu două abţinere şi propun un raport de adoptare pentru forma venită de la Guvern, cu amendamentele respise sau eliminate votate astăzi. Adoptat cu patru abţineri. Pentru infracţiunea de abuz în serviciu nu mai există prag. A fost eliminat amendamentul votat la Senat, pentru că aceasta era problema societăţii civile. Aşa că am respectat solicitare”, a declarat Laura Vicol, în şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.
„S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern”, a explicat Laura Vicol, după şedinţa Comisiei juridice a Camerei.
USR se opune eliminării la pachet a modificărilor din Senat
USR a avertizat că o asemenea manieră de a proceda va duce la declararea ca neconstituționale a modificărilor.
„Mi se pare inacceptabil că se aruncă în derizoriu un proiect foarte important. Parlamentul arată o incompetenţă crasă. (…). Am muncit ca proştii până la ora asta”, a spus Stelian Ion.
El a precizat că amendamentele de la Senat nu pot fi eliminate.
Preşedintele Comisiei juridice, Laura Vicol, a supus la vot varianta venită de la Guvern a proiectului, spunând că s-au înregistrat doar patru abţineri. „A fost adoptată forma venită de la Guvern şi urmează să se pronunţe Senatul”, a afirmat Vicol.