Corupția de la Anticorupție (7)
Având în vedere cercetările care se efectuează de către procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în anul 2020 în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție publică privind achiziționarea unor echipamente pentru dotarea poliției naționale și în care există suspiciuni, întemeiate potrivit aprecierii noastre, referitoare la implicarea în comiterea acestora inclusiv a chestorului șef de poliție Liviu VASILESCU, continuăm seria de dezvăluiri privind neregulile cu certe conotații penale, din activitatea personalului Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne.
În sensul celor menționate în aliniatul anterior, arătăm că una dintre modalitățile de încălcare a prevederilor legale de către personalul Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne, o constituie favorizarea unor persoane despre care există date că au comis infracțiuni, fie prin tratarea informațiilor despre comiterea de infracțiuni într-o manieră necorespunzătoare, fie prin efectuarea de verificări/cercetări, în mod părtinitor, favorizant față de cei despre care există date că sunt autori ai infracțiunilor pentru care efectuează activitățile de investigare.
În mod evident, în multe cazuri aceste activități ilicite sunt efectuate cu știința conducerii Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne deoarece anumite decizii nu pot fi luate decât la acest nivel, fiind în discuție comiterea de infracțiuni asimilate celor de corupție sau eventual, luând în calcul că este puțin probabil ca anumite încălcări ale prevederilor legale să fie făcute ,,pro bono”, de infracțiuni de corupție.
Așa cum în spațiul public există suspiciunea că fostul inspector general al Poliției Române este implicat în comiterea infracțiunilor pentru care la 04.04.2023 procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au efectuat activități procedurale la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru situația care urmează să o prezentăm în partea care urmează a prezentului episod de dezvăluiri, directorul general al D.G.A. este suspect de implicare în comiterea faptelor la care facem referire.
Împrejurarea că atât în situația aflată în curs de cercetare la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție, cât și în cea care privește comiterea faptei pe care o semnalăm în acest episod de dezvăluiri, este vorba de către chestorul șef de poliție Liviu VASILESCU, nu trebuie să mire pe nimeni, deoarece obiceiurile vechi dispar greu, iar cine a făcut-o o dată, o face și ulterior.
În mod concret, la data de 16.02.2022 comisarul șef de poliție Bogdan UNGUREANU din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române-Direcția Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, în calitate de candidat la ,,concursul de admitere la cursul de pregătire de bază pentru atașați afaceri interne/ofițeri de legătură”, ce se afla în desfășurare la data respectivă, a contactat Direcția Generală Anticorupție la nr. de apel 0800.806.806 (call center) și a sesizat comiterea de fapte de corupție de către organizatorii concursului menționat, faptele constând în aceea că la aceeași dată, deși examenul la limba engleză se finalizase, organizatorii concursului intenționau să organizeze la data de 17.02.2022 un alt examen la limba engleză (scris și oral), separat cu alți 6 candidați.
Organizatorii examenului pentru concursul menționat au fost ofițeri din cadrul MAI – Direcția Generală de Afaceri Europene, Schengen și Relații Internaționale și Institutul de Studii pentru Ordine Publică (unde s-a desfășurat fizic), iar examenul la limba engleză a constat în două probe dintre care: prima probă (cea scrisă) avusese loc la data de 15.02.2022, iar cea de-a doua probă (cea orală) avusese loc și se finalizase la data de 16.02.2022.
Apelul către DGA a fost efectuat de candidatul menționat în contextul în care, la data de 16.02.2022, după finalizarea examenului la limba engleză, pe site-ul I.S.O.P. a fost postat un anunț conform căruia la data de 17.02.2022 urma să aibă loc un alt examen la limba engleză (scris și oral), iar cu ocazia audienței la directorul I.S.O.P. din data de 16.02.2022, directoarea pentru învățământ din cadrul institutului a precizat faptul că la data de 17.02.2022 vor susține examen la limba engleză (scris și oral) un număr de 6 candidați care ”nu fuseseră anunțați personal ” (în condițiile candidații inițiali nu fuseseră anunțați personal, ci au urmat doar programul de concurs publicat pe site-ul I.S.O.P.).
Mai mult, lucrătorul din cadrul D.G.A. care a răspuns la telefon a refuzat inițial să dea curs sesizării și să înregistreze acte în sensul arătat cerându-i apelantului să depună plângere, însă candidatul a insistat ca lucrătorii D.G.A. să se sesizeze din oficiu în baza apelului său, și chiar i-a precizat acestuia ”de unde știți dvs. că nu sunt fapte de corupție la mijloc (…) vă rog să vă sesizați din oficiu (…) știu că se poate”.
Ulterior, lucrarea înregistrată la nivelul D.G.A. urmare a apelului telefonic menționat a fost trimisă către Direcția Control Intern din Inspectoratul General al Poliției Române, deși faptele în forma în care au fost sesizate, întrunesc conținutul constitutiv al infracțiunii prev. de art 132 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, iar competența de soluționare a cauzei ar fi revenit, potrivit competenței speciale pe care o posedă raportată la calitatea persoanelor semnalate ca fiind implicate în comiterea lor, Direcției Naționale Anticorupție.
De precizat este și faptul că în seara zilei de 16.02.2022, după sesizarea faptelor către DGA prin apelul telefonic menționat de față cu directoarea pentru învățământ din cadrul I.S.O.P., pe site-ul instituției a fost postat un anunț conform căruia întregul proces de concurs a fost suspendat pe perioadă nedeterminată.
Este important de subliniat faptul că personalul Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne avea obligația legală ca luând cunoștință despre săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu activitățile și personalul M.A.I., să o înregistreze ca sesizare penală și să sesizeze de îndată organele de urmărire penală, activități pe care nu le-au efectuat.
O decizie care să permită neîndeplinirea acestor obligații legale, nu a fost luată decât la nivelul conducerii Direcției Generale Anticorupție, respectiv a chestorului șef de poliție Liviu VASILESCU, scopul fiind acela de a împiedica efectuarea cercetării faptelor sesizate și tragerea la răspundere penală a funcționarilor autori ai infracțiunilor sesizate.
Deoarece este vorba de infracțiuni comise de către funcționari publici cu funcții de conducere de nivel înalt, decizia favorizării acestora și modalitatea în care a fost făcută, a fost a chestorului șef de poliție Liviu VASILESCU.
Fiind un subiect generos și care necesită și permite o amplă analiză care nu poate fi limitată doar la activitățile ilicite și tolerate ale chestorului șef de poliție Liviu VASILESCU, el va fi dezvoltat într-un episod de dezvăluiri ulterior.
Până atunci, având în vedere curiozitatea existentă la nivelul societății civile și din dorința de a asigura o corectă informare a opiniei publice, ne exprimăm în continuare interesul de a afla dacă în dotarea Direcției Generale Anticorupție există cătușe care să se potrivească dimensiunilor mâinilor chestorului șef de poliție Liviu VASILESCU.
După modul serios în care se vede că este cercetată de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție cauza ce privește achiziționarea unor echipamente pentru dotarea poliției naționale, există indicii că la instituția menționată, există articole de echipament de tipul celui la care am făcut referire și care să i se potrivească domnului chestor șef de poliție, dar este important să aflăm și punctul de vedere al Direcției Generale Anticorupție.
Până la următorul episod de dezvăluiri, ne reînnoim îndemnul, ,,Go VASILESCU”!