Tandreţe maximă: „Beianu a pupat-o pe burtică pe Alexandra”
Toate datele dezvăluite de noi în ancheta din vara trecută privitoare la faptul că domnul Dumitru Beianu, preşedintele CJ Giurgiu, acordă o atenţie deosebită unor fete de la „căsuţa” cum o numesc ele, aflată în grija DGASPC Giurgiu, încep să se confirme şi din alte surse. Multe dintre ele oficiale. Pe baza dezvăluirilor noastre făcute în premieră, organele statului s-au sesizat şi domnul Beianu, care imediat după apariţia primului episod al dezvăluirilor noastre, ameninţa că ne va reclama la DNA, a ajuns el la DNA, dar nu în calitate de reclamant, ci în calitate de învinuit. Mai pe înţeles, de acuzat într-un dosar de trafic de influenţă.
Acesta a fost, anul trecut, punctul de plecare al anchetei noastre. Şi iată că acum, se adevereşte. Şi alte câteva organe de presă, la aproape un an de la dezvăluirile noastre, au publicat fragmente despre apucăturile tandre ale domnului Beianu faţă de două fete, două surori, de la orfelinatul, „căsuţa” din strada Şelari, Giurgiu. Nu numai DNA desfăşoară propria anchetă, dar s-a sesizat şi Ministerul Familiei. Doamna ministru Gabriela Firea a trimis controlul, care a constatat că toate cele relatate de noi sunt adevărate, iar datele pe care le-au strâns le-au grupat într-un dosar care cuprinde aspecte penale, dosar care a fost înaintat deja Parchetului.
Astfel încât domnul Beianu nu va avea de răspuns doar în faţa procurorilor DNA despre traficul de influenţă, dovedit cu probe materiale şi martori, ci şi despre relaţiile cu minorele din casele de copii din Giurgiu. De fapt, acesta este subiectul principal pe care l-am investigat. Iar primul, de trafic de influenţă, se leagă tot de cel cu minorele.
Exclusivitate nouă, veche de aproape un an
Mărturie ne stă colecţia publicaţiei că noi am fost primii care am semnalat lucurile, pe care, la vremea aceea, le consideram cel puţin nepotrivite, care se petreceau la căsuţa din Giurgiu. Nu avem pretenţia paternităţii anchetei, deşi ne-a costat nu numai bani, dar şi foarte multă muncă investită de-a lungul a câtorva luni fierbinţi de vară. Scopul nostru nu este să ne lăudăm că noi am fost primii care am spart, cum se spune, gheaţa groasă de la Giurgiu, din jurul lui Beianu, deşi afară erau peste 34 de grade. Ci ca acest individ să plătească în faţa legii pentru faptele sale. Pentru că a profitat de nişte minore lipsite de apărare, din casele de copii aflate sub DGASPC, structură care ţine de Consiliul judeţean.
Credem că ar fi bine, cititorii noştri, să afle câteva amănunte, atâtea câte le putem dezvălui, din spatele anchetei. Pentru că nu a fost simplu deloc, să ne batem cu jupânul judeţului, stăpânul absolut al Giurgiului. După ce am intrat în posesia înregistrării cu traficul de influenţă, pentru schimbarea şefului DGASPC, am avut o informaţie dintr-o sursă confidenţială, care ne-a spus că în „căsuţa” din strada Şelari, două minore, surori, una fiind gravida. Şi că ele se bucură de o atenţie deosebită, nefirească, din partea lui Dumitru Beianu, preşedinteşe CJ.
Şi am început ancheta. Greu! Dacă pur şi simplu ne-am fi urcat în maşină înarmaţi doar cu aceste informaţii şi am fi coborât în Giurgiu după o jumătate de oră ca să le verificăm, într-un oraş în care Beianu este stăpân absolut, puteam să punem de la început cruce anchetei şi să-i facem direct de 40 de zile. Aşa că înainte de a descinde în Giurgiu, am strâns în primul rând informaţii, pe surse confidenţiale, despre punctele slabe, prin care se poate pătrunde în spatele platoşei care îl apăra pe Beianu. Şi le-am identificat. Beianu a aflat că suntem în oraş abia după câteva zile, când ne-a şi pus coadă. Era deja prea târziu. Conexiunile le aveam deja făcute. Iar cei care ne dădeau informaţiile erau protejaţi de către noi. Cu niciunul, niciodată, nu ne-am întâlnit în Giurgiu sau în împrejurimi. Aşa am început să strângem materiale fotografice şi înregistrări audio. Unele dintre ele incredibile. A urmat apoi calvarul de la plus 34 de grade. Supravegherea „căsuţei”, în aşa fel încât să nu trezim atenţia vecinilor, pentru că aceasta se află pe o stradă scurtă şi foarte liniştită din Giurgiu, unde toată lumea se cunoaşte cu toată lumea şi unde apariţia unei maşini străine care staţionează mai mult este imediat semnalată. Chiar după câteva zile, oamenii de pe stradă chiar ne-au întrebat în câteva rânduri ce căutăm acolo. Am profitat că pe stradă e o casă de vânzare. Am minţit că am vrea să o cumpărăm.
Au mai făcut şi câteva urmăriri discrete, atunci când cele două fete erau duse şi aduse cu maşinile la căsuţă. Filmarea şi fotografierea traseelor şi numerelor maşinilor. Într-o zi, am primit o informaţie deosebită. Că în acea dimineaţă, cele două surori urmau să fie duse la un conctrol ginecologic. De dimineaţă ne-am postat în capul străzii. Pe la 10 a venit o maşină civilă şi le-a luat pe cele două. Lucru total interzis de regulament. Minorii instituţionalizaţi nu se deplasează decât cu maşinile de la DGASPC. Avem maşina filmată, numărul ei, traseul pe care a mers cu cele două fete. Le-a dus direct la Spitalul Judeţean Giurgiu. Aici a trebuit să recurgem la o stratagemă. Eu, pentru că figura mea era cunoscută, am mers în altă aripă, către camera de gardă primiri urgenţe. Am profitat că aveam o gleaznă umflată. Manevra a ţinut. Deja se ştia că eram în oraş, aşa că mai mulţi paznici de la spital, sub masca amabilităţii, m-au ajutat să ajung la camera de gardă. Îi scosesem din dispozitiv. Astfel încât colegul meu, necunoscut, sub acoperire, a putut nestingherit, cu o cameră miniaturală ascunsă, să le filmeze pe cele două minore cum aşteptau pe hol la canbinetul de ginecologie, cum au fost poftite înăuntru şi cum au ieşit peste o oră şi au fost duse înapoi la „căsuţă”, cu aceeaşi maşină civilă. Ulterior, aveam să aflăm că această deplasare nici măcar nu fusese consemnată în registrul „căsuţei”, lucru complet interzis de regulament.
Au mai fost şi alte câteva episoade, în câteva comune din judeţ, în care am reuşit, prin metode specifice, să strângem date despre domnul Beianu.
Ministerul Familiei confirmă pas cu pas ce am afirmat noi
Plecările celor două surori însoţite de către Beianu nu sunt, aşa cum am afirmat noi, trecute în registrul „căsuţei”, aşa cum cere regulamentul. Mai mult. Ieşirea unui copil instituţionalizat nu se poate face decât pe baza unui bilet de voie semnat de supraveghetor, iar ieşirea în oraş nu poate dura mai mult de două ore şi, pe timpul verii, nu poate depăşi orele 22.00. De asemenea, este interzisă plecarea în oraş pe timpul unor fenomene naturale extreme. Inclusiv caniculă. Vara trecută, cel puţin în ziua în care cele două minore au fost duse cu maşina la controlul ginecologic, temperatura a fost de 36 de grade. Caniculă. Deci, nu aveau voie să iasă din „căsuţă”.
Raportul Autorităţii Naţionale de Protecţia Copilului şi Adopţie, scrie negru pe alb: „Cu excepţia a două consemnări, plecările surorilor M. şi A. însoţite de reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Giurgiu, precum şi vizitarea acestora, nu se regăsesc în registrele de evidenţă specifice.”
Cu alte cuvinte, totul s-a făcut pe şest, Beianu profitând de poziţia lui de mahăr la CJ Giugiu şi călcând în picioare regulamentul. Totuşi, ceva i-a dat de gol activitatea tandră faţă de cele două minore. Acele urme nu a ştiut să le şteargă. Este vorba de informaţiile care se regăsesc în rapoartele de predare-primire a turei de către supraveghetori. Acestea ascund surprize care sigur îi vor interesa pe procurori.
Să cităm câte ceva din ce s-a consemnat:
„- 16/04/2022. La ora 10, 00 domnul Beianu Dumitru a venit în structură şi a plecat împreună cu surorile A şi M. şi s-a întors în structură la ora 18,45. Au fost la o acţiune în comuna Hereşti şi la biserica din comuna Comana
– 30/04/2022. La ora 12,45, domnul Beianu a venit în structură şi a plecat împreună cu surorile M. şi A la plimbare.
– 21/05/2022. M. şi A. au plecat la ora 18 18.00, până la orele 22.00 în oraş. A trecut domnul Beianu şi le-a luat la o pizza şu un suc.”
Închirierea cuibuşorului de nebunii
Atenţie acum la această consemnare, care apare tot în raportul de predare-primire a turei, nicidecum în registrul de evenimente al „căsuţei”, aşa cum prevede regulamentul. Atenţie, pentru că aici s-a strecurat o greşeală în raportul celor care au făcut controlul. Se spune în acesta: „M. şi A. (este vorba despre cele două surori minore n.r.) au plecat cu doamna Iulia la ora 19,45, pentru a vedea o garsonieră în care să locuiască cu chirie prietenul lui A., după care au mers impreuna cu domnul Beianu la ponton unde au servit masa. Beneficiarele au fost aduse de către domnul Beianu şi doamna Iulia, la ora 22.00.”
Aici au minţit cu toţii. „Doamna Iulia” este Iulia Bălţat, fostă angajată a CJ Giurgiu, om de încredere a lui Beianu, care răspundea de DJASPC şi care, imediat după ce am publicat noi primul episod al anchetei, a demisionat, aparent fără nici un motiv. În realitate s-a întâmplat aşa. Iulia Bălţat, conform declaraţiei ei, a mers să închirieze un apartament. Este situat în blocul din strada 23 August, la etajul întâi. Dar nu e un apartament oarecare. Conform declaraţiilor locatarilor, pe care le avem filmate, dar şi a administratorului blocului, filmat de asemenea, cel care a inspectat primul apartamentul să vadă dacă este în regulă a fost domnul Beianu. Încă nu s-a stabilit din ce bani a închiriat Iulia Bălţat apartamentul, care se află chiar în blocul de lângă clădirea Direcţiei Judeţene de Protecţie a Copilului Giurgiu. Cert este că ea l-a închiriat, conform declaraţiei postată pe pagina ei de socializare. Numai că apartamentul nu l-a închiriat pentru fratele celor două minore, ci pentru Ctistian Miu, un tânăr din comuna Stoieneşti, judeţul Giurgiu. Miu are câteva dosare penale pentru conducere fără permis. A fost prins în mai multe rânduri şi urma să fie arestat. Nu a mai fost, pentru că a intervenit Beianu şi dosarele au fost băgate la sertar, conform declaraţiei lui Miu. În schimbul acestui serviciu, Miu trebuia să se însoare. Cu cine? Cu Alexandra, cea mai mare dintre cele două surori instituţionalizate, care era, la vremea aceea, gravidă. Ca să fie şi mai convingător, Beianu a trimis (conform declaraţiei pe care de asemenea o avem filmată a mamei lui Miu) acasă la acesta materiale de construcţii, inclusiv parchet, pentru a-şi renova locuinţa din Stoieneşti, în care stătea împreună cu toată familia.
Pentru Alexandra, minoră fiind, pentru a se căsători cu Miu, era nevoie de o decizie a judecătoriei. Ei bine aceasta nu s-a mai dat. Cei doi amorezi, nu s-au mai prezentat, iar de mariaj s-a ales praful. Şi de dosarel lui Miu s-a ales praful, pentru că infractorul a fugit imediat în Spania. Singura care a rămas a fost Alexandra, care a născut o fetiţă. Să-i trăiasă şi să nu aibă parte niciodată în viaţa ei să dea de un om „grijuliu” ca Beianu.
În primăvara anului trecut, în acel bloc a avut loc o descindere a poliţiei. Numai că nu la apartamentul închiriat de Iulia Bîălţat, ci două etaje mai sus, de unde au fost ridicate inclusiv două minore instituţionalizate. Vecinii susţin că la aproximativ o jumătate de oră după plecarea poliţiei, din apartamentul închiriat de Iulia Bălţat au ieşit cele două minore care s-au grăbit să dispară iar cam la zece minute după ele un bărbat. Vecinii nu l-au putut identifica după semnalmente.
În episodul viitor, vom continua prezentarea concluziilor verificărilor comisiei de la Bucureşti, concluzii care confirmă pas cu pas ce am afirmat noi în anchetă. Veţi avea şi o surpriză. Tandreţea lui Beianu merge până într-acolo încât îi pupă burtica Alexandrei.
Nu pierdeţi episodul viitor.
Sorin Ovidiu Bălan