Administrația Prezidențială cumpără în continuare teste COVID antigen, pentru verificarea sănătății salariaților instituției conduse de Klaus Iohannis, iar unul dintre furnizori este o companie din acționariatul căreia face parte un fost ministru al Comunicațiilor, numit în funcție chiar prin decret prezidențial emis de actualul șef al statului.
Este vorba despre Marius Raul Bostan, ex-ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale în Guvernul Cioloș, care, în luna mai a anului 2022 a fost cooptat în structura acționariatului unei companii denumite DDS Diagnostic SRL, companie contractată, la scurt timp după această mișcare, fără licitație, de către Președinția României să furnizeze până la 15.000 de teste rapide pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. De la acel moment și până în prezent, firma al cărei asociat este ex-ministrul Bostan a parafat cu Administrația Prezidențială nu mai puțin de șapte contracte subsecvente, aferente acestui acord-cadru, ultimul fiind încheiat chiar la finalul lunii februarie, potrivit jurnalul.ro.
În 10 februarie 2022, Administrația Prezidențială făcea cunoscut, prin intermediul unui anunț publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), faptul că intenționează să achiziționeze, în baza unui acord-cadru, teste rapide antigen pentru depistarea infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2, truse medicale și măști medicale. Acest acord-cadru a fost împărțit pe trei loturi, urmând ca primul lot să conțină între 3.500 și 15.000 de teste COVID antigen rapide, în valoare de 315.000 de lei fără TVA, al doilea lot să conțină între 10 și 40 de truse medicale, iar al treilea lot să conțină între 10.000 și 50.000 de măști medicale, în valoare de 9.000 de lei fără TVA.
Iar pentru atribuirea acestor loturi, autoritatea contractantă a organizat nu o licitație deschisă, ci o procedură simplificată de selecție de oferte.
Cea mai interesantă parte a acestei afaceri o reprezintă primul lot, al testelor rapide antigen, pentru care, în primăvara anului trecut, s-au înscris la procedura simplificată organizată de Administrația Prezidențială nu mai puțin de 11 firme interesate. Dintre acestea însă, una s-a retras din cursă, iar nouă oferte au fost descalificate, fiind considerate neconforme.
Acționariat modificat în aceeași perioadă cu parafarea afacerii
Așa stând lucrurile, în cursă a rămas o singură companie. Este vorba despre SC DDS Diagnostic SRL, cu sediul în București, care are un acționariat surpriză. Astfel, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania în cauză, înființată în anul 2003, a funcționat, până în anul 2022, cu un singur asociat, în persoana unei anume Dana Stan.
La data de 22 mai 2022 însă, asociatul unic a decis majorarea capitalului social cu încă 210 lei și cooptarea în structura acționariatului a unui asociat nou, în persoana lui Marius Raul Bostan, născut la data de 18 mai 1970, în localitatea Ruginești, județul Vrancea. Noul acționar a intrat în SC DDS Diagnostic SRL cu o participație de 30 de lei la capitalul social, primind 10 la sută din participațiile societății
Ei, bine, acest nou asociat este nimeni altul decât fostul ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale din timpul guvernului tehnocrat condus de Dacian Coloș, numit în această funcție prin Decretul nr. 857/2015, semnat de Klaus Iohannis.
Șapte contracte subsecvente
Ca o coincidență, acordul-cadru semnat de SC DDS Diagnostic SRL cu Administrația Prezidențială a fost parafat exact în perioada în care fostul ministru tehnocrat Marius Raul Bostan a intrat ca asociat în această companie. Valoarea lotului privind testele antigen rapide a fost stabilită prin contractul-cadru SG/4036/2022, la un preț final negociat în valoare de 71.250 de lei fără TVA, iar ulterior au fost încheiate între cele două entități nu mai puțin de șapte contracte subsecvente, în valoare totală de 54.875 de lei fără TVA, respectiv de 54.595,25 de lei cu TVA inclusă (11.141,1 euro).
Potrivit SEAP, aceste contracte subsecvente au fost încheiate la 4 aprilie 2022 (4.750 de lei fără TVA), 11 mai 2022 (5.500 de lei fără TVA), 14 iulie 2022 (4.750 de lei fără TVA), 17 august 2022 (7.125 de lei fără TVA), 4 octombrie 2022 (9.500 de lei fără TVA), 14 decembrie 2022 (4.750 de lei fără TVA), iar ultimul astfel de contract subsecvent a fost parafat la data de 24 februarie 2023, la o valoare de 9.500 de lei fără TVA.
Compania derulează afaceri cu statul pe bandă rulantă
SC DD Diagnostic SRL, din acționariatul căreia face parte Marius Raul Bostan (FOTO), a derulat, în ultimii ani, numeroase contracte cu instituții publice și spitale de stat. Numai în ultimul an, compania în cauză a fost contractată de Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, de Institutul „Matei Balș”, de Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu „Dr. Nicolae Kretzulescu”, de SRI (UM 0929 București), de Spitalul Militar de Urgență Sfânta Maria, de Ministerul Apărării Naționale, de Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, de Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială sau de DSP Vaslui.
Aceasta nu este singura companie din care a făcut parte ex-ministrul tehnocrat al Comunicațiilor Marius Raul Bostan, care a derulat afaceri cu statul. „Jurnalul” a dezvăluit, în urmă cu doi ani, că Bostan a făcut parte din compania SC VMB Partners SA, societate care a încheiat contracte cu Consiliul Local Mediaș, cu Primăria Municipiului Târgu Mureș, cu Primăria Municipiului Bacău sau cu Ministerul Mediului și Pădurilor.
Marius Raul Bostan nu este singurul membru al familiei sale care a făcut parte din Guvernul României. Tot „Jurnalul” a dezvăluit că fratele fostului ministru tehnocrat, Liviu Bostan, a fost numit, prin decizie a ex-premierului Florin Cîțu, la începutul anului 2021 în funcția de președinte al Agenției Naționale a Achizițiilor Publice. Liviu Bostan a candidat, la alegerile parlamentare din anul 2020, pe listele PNL, iar presa locală vrânceană a scris că acesta este sau a fost un apropiat al fostului ministru al Dezvoltării Ion Ștefan zis „Grindă”.