În aceste zile asistăm la un talmeș-balmeș total. Se vorbește haotic, se dau replici haotic și în final se iau decizii lăutărește, după ureche. De ce s-a ajuns aici? Nu există oameni care să ia decizii. Lipsesc ouăle. Ele lipsesc de mult oricum.
Să luăm pe scurt două exemple care au parazitat zilele acestea spațiul public românesc: plagul valoric la Abuzul în serviciu și Problema pensiilor speciale.
Pragul valoric la abuzul în serviciu: Sper că nu e cineva care crede că senatorii s-au trezit azi cu fața la pernă și au zis cu toții ca pragul să fie de 250.000 de LEI (aprox. 50.000 de EURO). A votat Senatul în calitate de primă cameră sesizată și imediat au sărit în sus unii și alții: „e prea mult”, „s-a dat drumul la furt”, „se întoarce Dragnea”, „s-a legalizat furtul din banii public” și multe alte variațiuni pe aceeși temă.
Aflăm între timp că de fapt fusese transmisă verbal decizia luată chiar de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, de comun acord cu colegul lui de alianță și predecesor al său Robert Cazanciuc. Deci PNL, PSD și sigur cu voința UDMR.
A urmat un val masiv de negări – e șocant și în aceși timp hazliu să vezi social-democrați și liberali cu funcții ocărându-i public pe senatorii din propriile partide că au votat așa. Adică cum? Cum au decis șefii care acum „îi înjură public”.
În corul ocărilor s-au băgat imediat și usr-iștii în frunte cu Stelian Ion și Cătălin Drulă care visează la mase mari de oameni care să vine în piețele României și să se bată iar pentru ei. Nu a funcționat! În Stradă au ieșit câțiva trecători curioși, dar de la Reper-ul lui Cioloș.
De pe margini a chibițat și AUR, dar cât să se știe că sunt și ei acolo pentru că oricum nu pricep nimic altceva decât dacă e de galerie sau de la Răsărit.
Bomba a căzut pe seară. Ministrul Cătălin Predoiu a zis el că e bine să iasă și să zică o sumă. Zbang – Nu susține 250.000 de LEI, ci doar 9.000 de LEI. Adică de la 50.000 de EURO la doar aprox. 2000 de EURO.
Sper că totuși suntem în fața unul populism grețos și nu a unei incompetențe crase.
Știți care e pedeapsa pentru Abuz în serviciu? Până la 7 ani de închisoare cu executare. Credeți că va mai semna vreun funcționari public ceva care ar putea să îl pună în situația ca un procuror să îi propună o pedeapsă de până la 7 ani?
Ah… dacă mai prinde și o petardă de procuror sau judecător, pentru că cei buni, școliți și cu experiență vor fi plecat din sistem ca să prindă legea în vigoare cu privire la pensiile magistraților, atunci Dumnezeu cu mila.
Asta vrem? Să continuăm cu o țară defectă? Nu de prag valoric e problema aici ci de stabilit niște limite în cadrul cărora un procuror să determine dacă e vorba de Abuz în serviciu sau doar neglijență și mai apoi judecătorul care să dicteze sau nu sentințe.
Problema pensiilor speciale: USR pe când deținea prin Cristian Ghinea portofoliul Investițiilor și Proiectelor Europene a decis în secret ca în cadrul PNRR să fie introdusă și Reforma pensiilor speciale. Decizie bună sau nu azi trebuie să ne supunem odată ce PNRR-ul propus de Români a fost acceptat de Comisia Europeană.
În primă fază „luptătorii” de la București au încercat o primă fentă – să ne spună Banca Mondială cum să facem. Experții de la Banca Mondială și-au luat treaba în serios și au propus un set de soluții care au fost predate Guvernului.
Au început văicărelile publice ale diverselor categorii beneficiare de speciale. Nu e importantă Justiția? Nu e importantă Ministerul de Interne? Nu e importantă Armata? Dar diplomații, dar, dar, dar.
Guvernul a dat iar înapoi. A mermelit o soluție care a fost trimisă Comisiei Europene. Fenta nu a ținut și Comisia a spus că a ales ea două variante din cele propuse de Banca Mondială și doar din cele 2 să aleagă România.
Greu de ales! Tocmai s-au prins la București că situația e gravă și că dacă nu o rezolvăm nu numai că nu primim 3.2 miliarde de EURO, dar va trebui să dăm înapoi prima tranșă și nu le vom mai primi nici pe următoarele. Dacă spui o faci atunci instant te vei trezi cu mii și mii de cereri de pensionare și vei depopula Armata, Poliția, Jandarmeria, ISU, SPP, STS, SRI, SIE, MAE…
Ce au ales? S-a venit cu un proiect de lege în Parlament, la Senat care a trecut pe repede-înainte fără nici un fel de dezbatere aruncând spre Camera Deputaților cartoful fierbinte, dar bun prilej de a raporta la Bruxelles că am înaintat.
Dar cum? Cum au votat șefi ai PSD și PNL au încept să se înjure pe ei înșiși și pe colegi cu au fost în stare să voteze așa ceva. De departe marele campion e senatorul Vasile Dîncu. Vârtos cu piatra au aruncat și liberalii în ceea ce au votat.
Jale mare în Justiție, în Armată și peste tot unde pensia specială domnea: Cum să vă lăsați domnule încălecați „de afară”, „să vă închinați la Înalta Poartă”, „să nu aveți pic de demnitate” și toată coregrafie de rigoare.
Prin jocul ăsta la plesneală cu finalul nu va fi mulțumită nici Comisie Europeană și nici beneficiarii de pensii speciale.
Acum cu un vot în buzunar pe o soluție după ureche se și îndeamnă unul pe altul care să meargă la Bruxelles să le spune comisarilor de ce nu am făcut cum am promis dar am făcut alceva care credem noi că e bine.
Asta pentru că în politica românească lipsesc ouăle!
Peste toate s-a cocoțat însă turistul-șef al republicii – Nu am să vă spun nimic până când legile nu ajuns la mine!
Posibil Ion să fie totuși mai cu ouă că nu are suflet. Dacă l-ai intreba de Pragul valoric la Abuzul în serviciu sau de Pensiile speciale ți-ar da o abureală specifică Inteligenței Artificiale, dar nu te-ai putea supăra.
Indecizia, lipsa de răspundere și în general frica de a lua o decizia a făcut ca dezvoltarea României în toate domeniile să fie mult, mult mai lentă ca în alte state europene. Politicianul român nu ia decizii de frica cuiva… și dacă totuși ia o decizie atunci are grija ca la o adică să știe repede încotro să arate cu degetul.
Soluția e una singură – schimbarea sistemului politic românesc ar duce la regăsirea ouălor. Când prin forța Constituției și al votului popular unui om sau unui partid i s-ar încredința puterea pentru 4 sau 5 ani fără teama că o altă putere din stat i-ar pune bețe în roate sau l-ar boicota poate că singura lui frică va fi doar că după încheierea mandatului și revenirea la votul popular va fi sancționat de electoratul care i-a dat un mandat în baza unui program.