Deputatul USR Iulian Bulai a declarat, joi, că a fost informat de reprezentanţi ai Comisiei Europene că nu s-a decis şi nu s-a trimis nicio solicitare formală de către autorităţile române pentru a modifica Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi există „mari vulnerabilităţi” în PNRR cu privire la investiţiile din domeniile energiei şi medical.
„În această dimineaţă, împreună cu colegul meu, Cristian Seidler, am avut o întâlnire, în cadrul Comisiilor reunite de afaceri europene şi buget-finanţe, cu reprezentantul Comisiei Europene care gestionează PNRR pentru România şi celelalte ţări, Celine Gauer. Am discutat despre unde suntem acum cu PNRR. Sunt informaţii foarte importante primite în această întâlnire. În primul rând, nu s-a decis şi nu s-a trimis nicio solicitare formală de a modifica PNRR, există mari vulnerabilităţi în PNRR în momentul de faţă cu privire la două segmente de investiţii: cele energetice şi cele medicale”, a afirmat Bulai, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.
Bulai spune că se pot face modificări pentru ca banii să nu fie pierduți
El a adăugat că reprezentanta Comisiei Europene a precizat că se pot face modificări la PNRR pentru a nu pierde finanţările până în anul 2026, cu menţiunea că trebuie să fie făcute acum, dacă se doreşte acest lucru.
La rândul său, deputatul USR Cristian Seidler a menţionat că reprezentanţii Comisiei Europene sunt la curent cu proiectul de lege iniţiat de Guvern cu privire la pensiile speciale.
„Aceştia erau la curent cu proiectul de lege referitor la aşa-zisa reformă a pensiilor speciale, dar şi cu amendamentele din Senat şi au fost foarte clari – în forma actuală, această lege nu corespunde cu jalonul din PNRR. Am întrebat şi câţi bani ar pierde România dacă jaloanele referitoare la reforma sistemelor de pensii nu ar fi îndeplinite. (… ) Răspunsul dânşilor a fost că România riscă să piardă miliarde de euro dacă ratează aceste reforme. Ei speră că totuşi România va îndeplini aceste jaloane şi va primi banii aferenţi, pentru că are nevoie de aceşti bani pentru reforme şi pentru investiţii. Pe 31 martie, expiră termenul limită pentru adoptarea noii legi a pensiilor contributive, iar Guvernul nici măcar nu a adoptat acest proiect în şedinţă de Guvern. (…) România este într-o întârziere majoră şi cu reforma sistemului de pensii contributiv, nu doar cu reforma sistemului de pensii speciale”, a explicat Seidler.
El a menţionat că pentru cererea de plată numărul 2 din PNRR se solicită reforma pensiilor speciale, iar pentru cererea de plată numărul 3 reforma sistemului contributiv de pensii.