Un fost șef de serviciu din IPJ Sibiu și fost șef de cabinet în Instituția Prefectului a fost condamnat, definitiv, la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție. Merișor Ceranu ar fi cerut mită inclusiv un loc de veci, potrivit procurorilor, scrie ziare.com.
Bărbatul a fost trimis în judecată pentru trei fapte de trafic de influență, iar Tribunalul Sibiu l-a condamnat în 2022 la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. La Curtea de Apel Alba Iulia, în 31 ianuarie 2023, a fost achitat pentru două infracțiuni iar pedeapsa finală este cea de 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere de 3 ani.
Dosarul în care Merișor C. a fost trimis judecat a fost rezultatul unui denunț formulat de tatăl unui băiat care nu a reușit să treacă de examinarea medicală pentru a deveni student al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Tatăl respectivului băiat a decis să formuleze plângerea penală după ce cu alți doi ani înainte spune că i-a dat 4.500 de euro lui Merișor Ceranu, pentru ca acesta să intervină pe lângă funcționarii Academiei de la Sibiu, astfel încât tânărul să fie declarat admis.
„A pretins şi a primit de la martorul denunţător M.G.P. suma totală de 4.500 euro, în două tranşe. O dată suma de 3.000 de euro, în scopul de a interveni pe lângă funcţionarii anterior menţionaţi din cadrul academiei pentru a-l declara admis la examen pe fiul denunţătorului şi o dată suma de 1.500 euro, în scopul de a interveni pe lângă funcţionarii implicaţi în evaluarea medicală a candidaţilor la academie şi a-i determina să-l declare pe fiul denunţătorului «apt» din punct de vedere medical, pentru ca acesta să poată participa la examen”, notează procurorii sibieni în rechizitoriu.
Doar că banii dați (care la rândul lor erau împrumutați) nu au rezolvat nicio intrare în rândul studenților AFT, ceea ce l-a convins pe tată că Merișor Ceranu l-a înșelat și a început să își ceară banii înapoi. Pentru că nu a primit banii, bărbatul a mers și a depus plângere. În perioada cât i-au fost ascultat telefonul, anchetatorii au descoperit și alte fapte de trafic de influență, care, în final, au fost anulate de magistrați pe motiv că fapta nu există sau nu este prevăzută de legea penală. Trei dintre acestea ar fi fost comise într-o singură zi.
De exemplu, un denunțător le-a spus anchetatorilor că bărbatul i-a promis ajutor pentru ca fiul său să fie angajat la Aeroportul Internațional Sibiu, dacă îi va amenaja un loc de veci la preț redus. În luna martie 2019, Merișor C. ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor publici din cadrul din cadrul regiei Autonome „Aeroportul Internaţional Sibiu”, care au organizat concurs pentru ocuparea unor posturi vacante.
Astfel, fostul comisar-șef de poliție ar fi pretins de la un bărbat amenajarea unui loc de veci în Cimitirul municipal Sibiu cu un preţ redus al lucrării, respectiv un discount de aproximativ 1.500 de lei. Contra acestui serviciu, inculpatul ar fi intervenit pe lângă funcţionari, astfel încât fiul celui care îi amenaja locul de veci ar fi fost admis la concurs. În final, această faptă nu a mai fost reținută de către judecători.
În perioada de supraveghere, fostul polițist va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile lucrătoare.