Lucrările de dragare realizate de Ucraina pe Canalul Bâstroe creează tensiuni între București și Kiev, în plin război cu Rusia. Guvernul României susține ferm că țara vecină vrea să adâncească canalul, lucru interzis de acordurile internaționale, punând astfel în pericol rezervația naturală Delta Dunării. Marți, 21 februarie 2023, colonelul (r) Tudor Păcuraru a făcut noi dezvăluiri despre acest scandal, ecrie capital.ro.
Luni, 20 februarie 2023, autoritățile române au cerut Ucrainei să oprească lucrările de la Canalul Bâstroe. Guvernul României a decis să trimită experți în Delata Dunării, iar ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a informat autoritățile europene despre acțiunile Ucrainei. Potrivit unor surse din cadrul Ministerul Transportului, Ucraina ar fi dragat până la aproape 7 metri pe Canalul Bâstroe, deși a anunțat anterior că va realiza acolo doar acțiuni de întreținere.
În cadrul podcastului „HAI Live, publicat marți, Mirel Curea a discutat cu fostul colonel Tudor Păcuraru despre acțiunile Ucrainei.
Invitatul său a lansat mai multe semnale cu privire la poziția Ucrainei amintind că trebuie ținut cont că țara vecină este un stat foarte tânăr și este de așteptat să aibă accese de naționalism.
„Statul ucrainean este un stat recent. Reziliența sa ideologică în fața agresiunii este încă scăzută. Cota de naționalism etnic în Ucraina e foarte ridicată. Din această cauză există reacții generale împotriva minorităților. Cine nu e ucrainean get-beget e suspect. Asta se cheamă naționalism etnic și este o alunecare extrem de periculoasă (…) (n.red. – după război) Autoritățile trebuie să reconstruiască Ucraina în termenii unui naționalism civic”, a argumentat expertul militar.
Tudor Păcuraru consideră că, având în vedere contextul de mai sus, oficialii români trebuiau să anticipeze acest gen de crize.
„Ar fi trebuit să aibă un dialog mai aprofundat cu Ambasada Ucrainei, iar Ambasada Ucrainei ar fi trebuit să fie cu ochii în patru pentru a evita împreună asemenea provocări. Asemenea operațiuni sunt provocări. În zilele care vor urma trebuie să ne mai așteptăm la asemenea incidente”, a zis el.
Potrivit spuselor sale, cel mai probabil, autoritățile ucrainene au fost informate de reacțiile României, mai ales din cadrul ministerelor direct vizate, respectiv Ministerul Transporturilor și Ministerul Afacerilor Externe, pe filieră rusească.
„Cel care a creat acest incident diplomatic încă circulă liber la Kiev (…) În zilele care vor urma trebuie să ne așteptăm la asemenea incidente fiindcă Rusia nu încasează ușor o lovitură cum este eșecul de la Chișinău, va încerca să se răzbune”, a observat Tudor Păcuraru.