„Rotativa” guvernamentală este subiectul politic al anului 2023, sursa dezbaterilor, contrelor și manevrelor în coaliția de guvernare și nu numai. La sfârșitul lunii mai, premierul Ciucă ar urma să demisioneze, iar Marcel Ciolacu ar trebui să preia funcția de prim-ministru. Totul pe cale amiabilă, printr-o mutare fără precedent în politica românească, scrie stiripesurse.ro.
Va apuca însă Marcel Ciolacu să se vadă la Palatul Victoria?
Dincolo de interesele PSD și PNL în diverse ministere, care ar putea să ducă la o reconfigurare a protocolului în baza căruia se va face „rotația”, miza principală este funcția de prim-ministru. La PSD nu există nicio nuanță: viitorul premier va fi Marcel Ciolacu. Însă nu doar președintele PSD se pregătește pentru acest moment, ci și diverși adversari mai mult sau mai puțin instituționali. Și nu ne referim aici la președintele Iohannis, care este până la urmă garantul respectării protocolului PSD-PNL-UDMR.
În ultima perioadă, tot mai multe surse vorbesc despre un efort concertat de a-l împiedica pe președintele PSD să ajungă în fruntea guvernului. Diverse ONG-uri și persoane fizice s-au angajat să descopere orice informații compromițătoare despre Ciolacu. S-au formulat cereri la diverse instituții, inclusiv la parchete, se verifică diplome, relații, afaceri, se reverifică statutul de revoluționar al liderului PSD. Totul în speranța că va ieși la iveală o informație care să-l facă pe acesta incompatibil cu funcția de prim-ministru.
Misiunea anti-Ciolacu nu pare deloc ușoară, chiar dacă în România se pot găsi – sau, la nevoie, fabrica – suficiente informații compromițătoare despre oricine. Experiența ultimilor ani ne-a arătat că orice informație sau faptă, oricât de compromițătoare și revoltătoare ar putea părea, cu greu poate avea darul de a tulbura vreo carieră politică. Nici „artileria grea” scoasă pe unele filiere în ultimele zile – acuzația că președintele PSD ar ține cu prietenii rușilor din Moldova – nu a prins rădăcini, în condițiile în care Ciolacu a fost primul lider politic de la București care a reacționat la anunțul unei ipotetice lovituri de stat la Chișinău.
Totuși, situația pare a fi una de tip win-win pentru PSD
Dacă tentativele de a-l scoate de pe „șine” pe Marcel Ciolacu vor eșua, social-democrații se vor vedea și mai bine înșurubați la butoanele puterii, lucru pe care puțini îl mai credeau posibil în mandatul lui Klaus Iohannis.
Reușita unei campanii anti-Ciolacu ar împinge și PSD în afara guvernării. „Tragedia” ar fi una mai degrabă mediatică și de moment, pentru că PSD s-ar găsi într-o poziție ideală în ajunul anului electoral 2024. Nu trebuie ignorat faptul că guvernarea rămâne un cartof fierbinte într-o perioadă de criză. Să poți să „tragi la foc automat” în puterea politică, apelând la toate armele mai mult sau mai puțin populiste, ar fi rețeta unui 2024 de succes pentru social-democrați, peste ceea ce a însemnat 2016.