Procurori de la DIICOT București au confirmat, în scris, că lucrează la două dosare penale, care privesc fraudele cu polițe de asigurare de tip RCA, comise de persoane din conducerea City Insurance.
Compania vizată de cele două dosare penale este City Insurance, despre care Evenimentul Zilei a publicat mai multe anchete de presă semnate de cunoscutul jurnalist Dan Andronic.
„Sunt în lucru două dosare având ca obiect comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic și bancrută frauduloasă”, confirma DIICOT – Structura Centrală, pentru Libertatea.
„Falimentul SAR City Insurance SA e un lung șir de bâlbe ale direcților, serviciilor și chiar a unor membrii din Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară”, scria jurnalistul EvZ, Dan Andronic, în deschiderea seriei de articole despre problemele uriașe de la această companie de asigurări, care au fost trecute cu vederea de autoritățile de supraveghere.
Ancheta de presa, semnată de Dan Andronic a mai arătat că societatea City Insurance a încasat de la persoanele asigurate, în ultimii patru ani de funcționare, aproximativ un miliarde euro.
„Paguba ce a fost plătită de Fondul de Garantare a Asiguraților către păgubiții City este numai până acum, februarie 2023, de peste 600 milioane de lei. Deci vorbim de o afacere murdară, de proporții inimaginabile. Care pare învăluită de o ceață suspectă”, a scris Dan Andronic.
Dacă problemele de la City Insurance sunt pe punctul de a fi clarificate de procurorii de la DIICOT București, o altă mare companie din piață, care are în portofoliu două milioane de polițe RCA, se pare că are probleme.
EvZ a scris în urmă cu câteva zile că un angajat de la Euroins, a dezvăluit că societatea de asigurări nu raportează la Autoritatea de Supraveghere Financiară, toate dosarele de daună pe care le are în lucru.
Respectivul angajat care și-a asumat rolul de avertizor de intregritate, a mai spus că listele cu daunele de la Euroins, care ajung la ASF, conțin și rubrica „nu raportăm”. În una dintre notele interne se arată că nu au fost raportate 13.351 dosare de daune, în timp ce în a doua este vorba despre 16.000 de dosare.
În fața acestei situații, pentru a preveni un nou scandal ca cel de la City Insurance, unde ASF nu a luat măsuri decât prea târziu, acum autoritatea de control a sesizat parchetul.
Suntem mai solizi ca niciodată
Într-un comunicat de presă, directorul Euroins susține că firma este mai solidă, din punct de vedere financiar, ca niciodată.
„Compania nu a fost niciodată mai puternică din punct de vedere financiar, cum este acum, după procesul de redresare prin care am trecut în timpul mandatului meu. Este, de asemenea, mai puternică și în ceea ce privește conformitatea transparența cu autoritățile de reglementare, iar faptele vor dovedi acest lucru. Nu am fost notificați de către Parchet sau orice altă instituție din România cu privire la o pro procedură judiciară”, a comentat CEO Euroins România, Tania Blatnik.