Corupție la Anticorupție (2)
Despre complicitățile care există în cadrul diferitelor și nu de puține ori, inutilelor structuri care există în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, nu s-a scris mult deoarece zona este destul de opacă din punct de vedere al transparenței instituționale, iar relațiile funcționarilor M.A.I. cu cea mai mare parte a presei din România, pot asigura trecerea sub tăcere sau acordarea unei atenții mai reduse decât este normal, unor subiecte care pot produce disconfort în cadrul ministerului.
Nici astăzi Direcția Generală Anticorupție nu a emis vreun comunicat despre reținerea de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție a comisarului șef de poliție Radu ANDRONACHE din cadrul Direcției Generale Anticorupție în sarcina căruia s-a probat comiterea unor infracțiuni de corupție, deși având în vedere apetența de a publica informații lipsite de interes pentru public despre activități ale personalului instituției conduse de către chestorul șef de poliție Liviu VASILESCU, reținerea pentru comiterea de infracțiuni de corupție a unui ofițer superior din D.G.A., nu are voie să nu fie mediatizată deoarece este o informație de real interes public și care demonstrează putregaiul existent în această agenție de aplicare a legii.
Ceea ce prezintă un mare interes pentru public este împrejurarea că nici Ministerul Afacerilor Interne condus oficial și doar în aparență de către Lucian-Nicolae BODE zis ,,Somnorosul”, nu a emis niciun comunicat despre reținerea pentru comiterea de infracțiuni de corupție a comisarului șef de poliție Radu ANDRONACHE din D.G.A., fapt care demonstrează că la nivelul M.A.I., complicitățile despre care se vorbește în mediul public, constituie o realitate și că în scopul favorizării, o dată în plus, a chestorului șef de poliție Liviu VASILESCU, ministerul nu are nicio reacție până la acest moment și nici nu a dispus verificarea calității actului managerial în funcția pe care (încă) o ocupă acesta.
Un lucru care atrage atenția este faptul că în timp ce personalul propriu al Direcției Generale Anticorupție este afectat de implicarea în comiterea de infracțiuni de corupție, membri ai unei structuri a acestei instituții publice efectuează ,,activități de promovare a atitudinii civice și prevenire a faptelor de corupție cu funcționari din cadrul Direcției de Asistență Socială Deva”.
Fără a face speculații cu privire la legalitatea efectuării acestui tip de activități, care este oricum discutabilă, apreciem că în mod sigur resursele Direcției Generale Anticorupție ar trebui alocate pentru efectuarea de ,,activități de promovare a atitudinii civice și prevenire a faptelor de corupție cu funcționari din cadrul Direcției Generale Anticorupție”, deoarece realitățile au demonstrat că astfel de activități sunt utile și necesare nu la Direcția de Asistență Socială Deva ci la D.G.A..
De asemenea, nu am reușit să identificăm argumente pentru a-i contrazice pe cei care susțin că astfel de activități pot constitui pretexte pentru crearea apropierii dintre funcționarii D.G.A. și persoane cu capacitate de decizie asupra cărora să își exercite influența corespunzătoare statutului pe care îl au, în scopul comiterii de fapte similare celor comise de către colegul lor Radu ANDRONACHE și pentru care procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea lui.
În mod cert, există nu doar o vină personală care în mod indiscutabil este a ofițerului superior D.G.A., cât și una instituțională care este partajată între mai multe structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, ai căror funcționari și militari, inclusiv conducătorii acestora, au responsabilități pentru care sunt plătiți în mod nejustificat de generos din resurse publice.
Precizăm că este inacceptabil ca personalul Ministerului Afacerilor Interne să comită încălcări ale dispozițiilor legale deoarece ei au ca principală atribuție constatarea și sancționarea acestui tip de fapte comise de către cetățenii care nu posedă statut de polițist.
Comiterea de infracțiuni de corupție de către un funcționar care are ca principală atribuție de serviciu documentarea, constatarea și cercetarea infracțiunilor de corupție comise de către membrii personalului Ministerului Afacerilor Interne este cu mult dincolo de ceea ce poate accepta societatea.
Pentru aceste motive este evident că directorul general al Direcției Generale Anticorupție chestorul șef de poliție Liviu VASILESCU, și-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu și el trebuie să demisioneze sau să fie eliberat din funcție.
La aceasta mai este de adăugat că având în vedere antecedentele lui personale și specificul pregătirii de specialitate pe care o posedă, el nu se justifica să fie numit în funcția pe care o ocupă în prezent.
În concluzie, ,,Go VASILESCU”!