Numele fostului ministru PSD al Transporturilor Mihai Răzvan Cuc și al deputatului Ben Oni Ardelean, ar fi fost invocate prin prisma devoalării unor pretinse fapte de mare corupție de către dosarul director din CNAIR, Florea Dascălu, în clipele imediat următoare flagrantului delict executat de DNA Timișoara asupra sa.
Este de menționat că în prezent ex-directorul se află în continuarea în stare de arest preventiv, magistrații timișeni prelungind succesiv măsura inițial acceptată de judecătorul de drepturi și libertăți.
În acest fel magistrații validează practic dosarul DNA, probele strânse precum și periculozitatea faptelor fostului director, care primea cererea drept mită între altele și partide de vânătoare.
S-a rupt plasa de „urgență„
Surse judiciare povestesc în exclusivitate națională pentru STIRIPESURSE clipele ulterioare flagrantului delict efectuat de procurorii și ofițerii DNA Timișoara asupra lui Dascălu.
STIRIPESURSE a prezentat detaliat cazul directorului și momentul premergător flagrantului iar acum vom prezenta momentele ulterioare.
Astfel după efectuarea procedurilor la fața locului Florea Dascălu a fost escortat la sediul local al DNA Timișoara pentru audieri, spun sursele STIRIPESURSE care precizează că acesta era vizibil tulburat și „înfricoșat„ de ceea ce i se întâmplă.
După ce momentul de șoc al fostului director a trecut acesta ar fi încercat să poarte o oarecare „negociere„ cu anchetatorii, pentru a-și ușura situația.
Astfel, ex-directorul de la CNAIR ar fi invocat inițial numele ex-ministrului Cuc. Contextul ar fi fost unul evaziv, explică sursele citate, în sensul că Florea Dascălu nu putea oferi detalii concrete ale referirilor la persoana demnitarului.
Mai precis, Florea Dascălu le-ar fi povestit anchetatorilor DNA că o firmă despre care s-ar pretinde că ar avea o legătură sau ar fi fost „agreată„ de ministrul Cuc ar fi rămas singura care să se ocupe de schimbarea dalelor de pe o porțiune a autostrăzii Soareului, pe sensul de venire spre Capitală.
Concret, povestesc sursele precizate, ex-ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc ar fi reziliat în masă contractele firmelor care se ocupau de această lucrare, mai puțin pe cel cu firma despre care Dascălu ar fi susținut, că, în mod pretins, ar fi avut vreo legătură cu fostul ministru.
Despre aceste referiri, spun sursele judiciare, Florea nu ar fi putut face la acel moment nicio dovadă astfel că anchetatorii l-au „persiflat„ cerându-i să vină cu informații „mai serioase„.
Fără „scăpare„
Văzând că nu a ținut devoalarea pretinselor activități ale ex-ministrului Florea Dascălu ar mai fi făcut o încercare. Ar fi încercat să „îl toarne„ procurorilor anticorupție pe deputatul PNL Ben Oni Ardelean, „în cârca„ căruia a încercat construcția unor pretinse fapte trafic de influență.
Astfel, afirmă sursele STIRIPESURSE Florea Dascălu ar fi susținut în actul II în fața anchetatorilor DNA Timișoara că deputatul PNL Ben Oni Ardelean ar aștepta de la el 300.000 de euro pentru a-i facilita acestuia numirea într-o funcție mare la CNAIR, mai precis cea de membru al Consiliului de Administrație a Companiei.
Procurorii nu s-au lăsat păcăliți și au cerut întreg contextul situației prezentate, dar când s-a pus problema minimei probări a celor susținute Dascălu a făcut pasul înapoi și ar fi explicat că așa a înțeles el din atitudinea deputatului și nu că acesta i-ar fi cerut cu subiect și predicat suma menționată în cauză.
Astfel, anchetatorii DNA au continuat cercetările în dosarul fostului director din CNAIR iar în 14 noiembrie l-au deferit justiției.
Dedesubturile dosarului
Aproape de finalul lunii octombrie anchetatorii DNA Timișoara l-au ridicat pe directorul din cadrul CNAIR, Dascălu Florea, după ce l-au prins în flagrant delict primind mită de la un denunțător iar, luni acesta a fost deferit justiției.
Florea Dascălu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile la cererea anchetatorilor de către Tribunalul Timiș iar Curtea de Apel Timișoara a validat, definitiv, mandatul emis de primul judecător de drepturi și libertăți.
STIRIPESURSE a obținut detalii, în exclusivitate, pe care le va prezenta, despre activitățile presupus a fi fost săvârșite de către oficialul din CNAIR anterior reținerii sale.
Potrivit actelor din dosarul de la instanță rezultă că Dascălu ar fi fost dat pe mâna procurorilor de către un denunțător care le-a povestit acestora metehnele nefaste ale directorului din Companie.
Un alt detaliu din dosar este legat de lejeritatea și imprudența cu care Dascălu discuta telefonic cu „clientul„ său despre traficul de influență pe care îl face pentru el contra partidelor de vânătoare sau plicurilor cu bani.
Si mai frapant este faptul că traficul s-a materializat iar Dascălu s-a „agățat„ inclusiv de colegi directori pentru „lentoarea„ cu care ar fi dat curs pretențiilor sale cu iz penal.
Intervenții paralele cu postul
Anchetatorii DNA care au documentat activitățile cu iz penale ale lui Dascălu arată în dosarul aflat pe masa judecătorilor de la Tribunalul Arad că tot în timpul prezenței sale în județul Arad, cu ocazia partidei de vânătoare, directorul „promite că va interveni și ulterior, în data de 13.05.2022, prin intermediar, intervine efectiv pe lângă angajați ai unei societăți, pentru ca această societate să plătească unele facturi restante către firma denunțătorului”.
Deloc prudent din fire directorul Dascău a vorbit din nou deschis cu „clientul„ său și îi explica în detaliu cum și la cine va interveni pentru ca societatea să grăbească plățile restante către societatea sa.
„Martor : Da, da, da, da. Nici acuma nu mi-am luat toți banii. Mai am vreo trei sute și ceva de mii de lei de luat de la … Și..acuma cu Simion am avut o relație, tot timpul o relație foarte, foarte bună și știu că…știu că nu depinde…
Dascălu Florea: …neinteligibil…Cu cine trebuie să vorbesc de la ..:? Eu îl sun pe …. Eu întotdeauna când am avut ceva cu … cu el vorbesc
Martor: Eu pe ăla nu-l știu, eu cu … am discutat
Dascălu Florea: Deci cu Florescu?
Martor: Da
Dascălu Florea: Bine. Și ăsta, Horațiu ce e?
Martor: El nu știu, nu știu ce face exact
Dascălu Florea: Îhî…bine. Mă ocup luni de…
……………………………………………………………………….
Dascălu Florea: Păi de ce nu mi-ai spus, că…
Martor: Da nu m-am gândit, na.. Păi v-am spus acuma
Dascălu Florea: Acuma?
Martor: Acuma, da…că nu-i târziu nici acum
Dascălu Florea: Bine, mă ocup”, au discutat cei doi conform actelor din dosarul de la instanța de judecată.
Intervenții în forță: „…băga-mi-aș p***-n gura lor„
Directorul Dascălu era vehement în promisiunea sa și ‘împrumutase’ din supărarea și necazul „clientului„ său. Acesta a fost astfel surprins într-o discuție cu tentă violentă referitor la inacțiunile firmei datoare celui pe care îl ajuta și se exprimă trivial la adresa lucrătorilor privați.
„Dascălu Florea: Și luni mă ocup de ăștia de la … …băga-mi-aș pula-n gura lor”, spunea Dascălu către denunțătorul său.
Promisiunile nu au fost în van pentru că acestea s-au materializat prin apelarea directoarei Direcției de implementare proiecte din cadrul CNAIR pentru ca aceasta să vorbească cu factorii de decizie din cadrul societății debitoare și datoria …să fie achitată
„Dascălu Florea: Da. Auzi, vezi că la Timișoara, la centură, …știu, te-am mai sunat, n-a plătit niște supra…anteprenori și vreau să te rog să vorbești cu cine răspunde, să plătească pă unii … ă de un an de zile nu i-a plătit
Martora: Da. Hai că-i sun, da?”, au discutat cei doi.
Intervenția directorului din CNAIR pentru plata datoriei este confirmată de un angajat al societății private care îl apelează pe „clientul„ oficialului CNAIR.
„Martor: Na…dacă plătiți, eu o retrag
Martor: Știu, știu, am primit asta, noi…na, încercăm cât se rezolvă, știu, ne-a sunat și de la București, știu, na.
Încercăm să rezolvăm, nu e că…avem ceva cu tine și în niciun caz nu e că…ăă…noi plătim la alții și tu nu lucrezi.
Nici pe departe. Cum am vorbit, s-a și pus, ești și pus pe listă, na…înțeleg, ai dreptate, de asta nici nu ți-am…te-am sunat să-ți zic ceva”, se mai arată în dosarul ajuns pe masa judecătorilor.
A sunat pentru confirmare
Mai departe după intervenția efectivă directorul și-a sunat „clientul„ și l-a anunțat că își poate lua liniștit banii de la societatea datornică , ca efect al reușitei intervenției sale cu iz ilegal.
„Dascălu Florea: Vezi că s-a rezolvat ăia cu … să-i suni. Au bani acuma
Martor : Da. Eu i-am și dat în judecată de atunci. Ăă…
Dascălu Florea: Bun, da vezi că-s…au…
Martor: Am înțeles„, potrivit actelor din dosarul de la Tribunalul Arad.
Premiat cu încă o lună la „brutărie„
Tribunalul Arad a prelungit, marți, pentru 30 de zile mandatul de arestare preventivă emis la cererea procurorilor DNA pe numele ex-directorului din CNAIR, Florea Dascălu, cel care cerea mită partide de vânătoare de la un om de afaceri.
Concret, anchetatorii DNA au cerut după trimiterea în judecată menținerea măsurii arestului preventiv în cazul acestuia iar un judecător de cameră preliminară a stabilit că măsura în cazul lui Florea trebuie prelungită cu alte 30 de zile.
„În baza art. 348 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 207 alin. 2 şi 4 Cod procedură penală, menţine măsura arestării preventive, luată faţă de inculpatul DASCĂLU FLOREA, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 15 noiembrie 2022 şi până la data de 14 decembrie 2022, inclusiv.
Respinge cererea formulată de apărătorul inculpatului de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu sau a controlului judiciar. În baza art. 273 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.
Cu drept de contestaţie în 48 ore de la comunicare. Pronunţată în Camera de Consiliu din 15 noiembrie 2022″, se arată în minuta de marți a judecătorului.
Decizia de marți nu este definitivă iar acesta o poate contesta caz în care dosarul va ajunge la CA Timișoara.
Profil de director în instituție publică
Aproape de finalul lunii octombrie anchetatorii DNA Timișoara l-au ridicat pe directorul din cadrul CNAIR, Dascălu Florea, după ce l-au prins în flagrant delict primind mită de la un denunțător iar, luni acesta a fost deferit justiției.
Florea Dascălu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile la cererea anchetatorilor de către Tribunalul Timiș iar Curtea de Apel Timișoara a validat, definitiv, mandatul emis de primul judecător de drepturi și libertăți.
STIRIPESURSE a obținut detalii, în exclusivitate, pe care le va prezenta, despre activitățile presupus a fi fost săvârșite de către oficialul din CNAIR anterior reținerii sale.
Potrivit actelor din dosarul de la instanță rezultă că Dascălu ar fi fost dat pe mâna procurorilor de către un denunțător care le-a povestit acestora metehnele nefaste ale directorului din Companie.
Potrivit datelor din dosar denunțătorul ar fi povestit cum în calitatea sa de asociat unic și de administrator al unei firme, societate ce are ca și obiect de activitate deszăpezirea și întreținerea pe timp de vară a drumurilor naționale și a autostrăzilor (estetică rutiera), în perioada 2018 – 2021, ar fi dat sume de bani directorului Dascălu.
Convenția ar fi fost ca Dascălu să să-l sprijine în activitatea desfășurată de către firma sa iar denunțătorul a mai povestit procurorilor că în perioada 2018 – 2021 a remis de mai multe ori sume de bani oficialului de la CNAIR.
„El a arătat că i-a dat inculpatului suma de 5.000 euro, disimulată într-o agendă, care a fost preluată de o femeie indicată de către făptuitor, pe un hol din sediul CNAIR, vis-a-vis de Gara de Nord din București.
De asemenea, denunțătorul a mai precizat că i-a dat inculpatului DASCĂLU FLOREA, în două rânduri, suma de 10.000 lei și un bax de vin, în fața blocului unde acesta locuia în București”, se arată în dosarul ajuns pe masa magistraților de la Tribunalul Timiș.
Discuții penale
Procurorii DNA au reușit pe durata anchetei din acest dosar probarea efectivă a afirmațiilor denunțătorului, mai precis să obțină probe clare despre cum directorul cere mită constând în partide de vânătoare dar și alte bunuri.
Expresiile folosite sunt elocvente, directorul folosind termenul de „dator„ față de „ajutorul„ cu iz penal, acordat celui favorizat.
„Dascălu Florea: Vezi că am dat drumu la cererea aia a ta
Interlocutor: Da?
Dascălu Florea: Da
Interlocutor: Adică e aprobat
Dascălu Florea: Normal că e aprobat, dar urmează o procedură
Interlocutor: Am înțeles. Mulțumesc mult. Să trăiți. Ce să vă zic?
Dascălu Florea: Ce să zici? Să vii să ne vedem, să mai vorbim, să mai…
Interlocutor: Când doriți. Vă aștept cu drag pe aicea dacă vreți să veniți pe la mine
Dascălu Florea: Păi ți-am spus că vin, dar la o vânătoare, altfel nu vin…
Interlocutor: Păi facem și o vânătoare, ce… se găsesc soluții, păi da…”, se arată în dosarul transmis instanței de judecată de anchetatorii DNA.
La nici o zi distanță cei doi vorbesc din nou iar directorul din CNAIR își nuanțează și mai clar cererea privind „datoriile„ celui „ajutat:
„Dascălu Florea: S-o suni pă..Gabriela, directoarea adjunctă la DRDP Constanța..
Interlocutor: Da..
Dascălu Florea: Care ne-a ajuns cererea ta la el. La ea.
Interlocutor: Da?
Dascălu Florea: Sun-o acuma că i-am spus să se ocupe cu prioritate dă tine
Interlocutor: Gata boss. Mulțumesc frumos
Dascălu Florea: Hai
Interlocutor: Dator pă viață. Să trăiți
Dascălu Florea: Ești dator cu o vânătoare
Interlocutor: Cu dă toate. Nu mai contează
Dascălu Florea: Da. Sun-o acuma. Hai. Te pup„, se arată în actele dosarului aflat pe masa judecătorilor.
Pasiuni …cu iz penal…
Administratorul le-a mai povestit anchetatorilor DNA Timișoara că știa despre una dintre pasiunile directorului Dascălu, vânătoarea, astfel că, pentru „îmbunarea” oficialului ar fi organizat de 3 ori partide de vânătoare, în județul Arad, cu scopul de a-și menține relația de apropiere cu acesta.
Toate toate cheltuielile legate de acele partide de vânătoare precum cazarea, masa, plata partidelor de vânătoare, plus trofeele dobândite de director, au fost suportate de către el.
„În unul din cazuri denunțătorul a arătat că trofeul a fost un țap în valoare de 2000 euro sumă suportată de către acesta, dovedit prin facturile și chitanțele plăților efectuate în acest sens”, se mai arată în dosar.
37.000 de lei, mită!
Procurorii DNA de la Timișoara au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 octombrie 2022, a lui Florea Dascălu, director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită;
– trafic de influență, în formă continuată (7 acte materiale);
– permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale).
În dosarul lor anchetatorii au notat că în perioada mai – 22 octombrie 2022, suspectul Dascălu Florea, în calitatea sa de director anterior menționată, ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității comerciale a administratorului respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire).
Tot în contul sumei menționate și al foloaselor necuvenite, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, suspectul ar fi pus la dispoziția aceluiași administrator mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR.
Astfel, pentru demersurile descrise, suspectul Dascălu Florea ar primit, în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante.
Potrivit datelor din dosar denunțătorul ar fi povestit cum în calitatea sa de asociat unic și de administrator al unei firme, societate ce are ca și obiect de activitate deszăpezirea și întreținerea pe timp de vară a drumurilor naționale și a autostrăzilor (estetică rutiera), în perioada 2018 – 2021, ar fi dat sume de bani directorului Dascălu.
Convenția ar fi fost ca Dascălu să să-l sprijine în activitatea desfășurată de către firma sa iar denunțătorul a mai povestit procurorilor că în perioada 2018 – 2021 a remis de mai multe ori sume de bani oficialului de la CNAIR.
„El a arătat că i-a dat inculpatului suma de 5.000 euro, disimulată într-o agendă, care a fost preluată de o femeie indicată de către făptuitor, pe un hol din sediul CNAIR, vis-a-vis de Gara de Nord din București.
De asemenea, denunțătorul a mai precizat că i-a dat inculpatului Florea Dascălu, în două rânduri, suma de 10.000 lei și un bax de vin, în fața blocului unde acesta locuia în București”, se arată în dosarul ajuns pe masa magistraților de la Tribunalul Timiș.