Laurențiu Ganea, om de afaceri și fost consilier județean PDL, se află pe lista „Most Wanted” a Poliției Române, scrie bacau.net. Ganea a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare, într-un dosar de evaziune fiscală.
Un fost consilier județean și om de afaceri din Bacău, Laurențiu Ganea, figurează pe lista celor mai căutați infractori ai Poliției Române. Bărbatul a primit 6 ani de inchisoare pentru evaziune fiscală, dar a dispărut fără urmă.
Fostul consilier județean a fost arestat preventiv de DIICOT în anul 2014, sub acuzația de constituire de grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălare de bani, alături de alți șapte oameni de afaceri, printre care și Florentin Gorea, considerat creierul operațiunii, aflat și el pe lista persoanelor căutate de Poliția Română.
Din cercetări, a rezultat că membrii grupării, prin societăți comerciale interpuse și controlate de către aceștia, au efectuat achiziții intracomunitare de materii prime, cu scopul de a se sustrage de la plata TVA și a impozitului pe profit, potrivit unor surse judiciare. Prejudiciul creat statului, conform estimărilor din 2014, este de peste 2.2 milioane de euro.
Anchetatorii au stabilit că schema infracțională a fost pusă pe picioare de Florentin Gorea, un cunoscut om de afaceri băcăuan, care se folosea de actele unor firme-fantomă pentru a le permite celorlalți oamenii de afaceri să plătească taxe mai mici statului român.
Metoda era extrem de simplă și eficientă. Antreprenorii din grupul infracțional achiziționau fictiv marfă de la firmele lui Gorea. De pildă, firma Euro Em SRL, administrată de Eugen Mihoc, a achiziționat prin circuitul fictiv amintit produse în valoare de peste 1,7 milioane de lei. A repetat apoi scenariul cu o tranzacție fictivă de peste 42.000 de euro.
Bico Industries, o altă firmă din circuitul infracțional, a făcut achiziții fictive de granule monocell de la firmele lui Laurențiu Gorea, în valoare de 287.707 lei.
La fel au acționat și ceilalți oameni de afaceri, printre ei fiind și fostul consilier județean Laurențiu Ganea, patronul firmei Roma-Gan Construct SRL. Rom-Gan Construct, firmă administrată de Ganea, a prejudiciat bugetul statului cu aproximativ 240.000 euro, prin tranzacțiile fictive cu firme aparținând lui Florentin Gorea.
Inițial, Laurențiu Ganea fusese condamnat la 9 ani de închisoare, însă Curtea de Apel a decis micșorarea pedepsei la 6 ani de închisoare cu executare. De asemenea, inculpatul și complicii săi trebuie să plătească peste 3 milioane de lei către ANAF:
„Reține circumstanța atenuantă prevăzută de art.75 al.2 lit.b din C.p. față de inculpatul Ganea Laurențiu Eugen. Reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului Ganea Laurențiu Eugen pentru infracțiunea de evaziune fiscală prevăzută de art.9 al.1 lit.c și al.3 din Legea 241/2005 de la 9 ani închisoare la 6 ani închisoare.
În temeiul art. 19 C.p.p. admite acțiunea civilă a ANAF și dispune obligarea inculpatului Ganea Laurențiu Eugen în solidar cu inculpatul Nicula Dorel, Gorea Florentin (în solidar cu SC Magenta Trading SRL pentru suma de 494.084 lei) și partea responsabilă civilmente SC ROM GAN CONSTRUCT SRL la plata sumei de 3.328.368,29 lei către ANAF.
În temeiul art.249 din C.p.p. și art.11 din Legea 241/2005 dispune luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ale SC Magenta Trading SRL până la concurența sumei de 494.084 lei la care se adaugă accesoriile fiscale până la data plății”, se arată în sentința Curții de Apel Bacău.