Soțul unei femei internate la Spitalul Municipal București a postat pe rețelele sociale o fotografie cu micul dejun primit de proaspăta mămică. Postarea a adunat aproape 1.000 de comentarii. Pacienții se plâng de ani de zile de mâncarea din spitale. Unitățile trebuie să asigure trei mese pe zi cu doar 22 de lei.
Mâncarea din spitale a stârnit mereu nemulțumire printre pacienți. Un român a postat pe rețelele sociale ce a primit soția sa, care născuse de curând, la micul dejun: trei felii de pâine, o bucățică de unt, puțin gem și un triunghi de brânză topită.
„Mâncare de la Spitalul Municipal București pentru soția mea și pentru restul mămicilor care au născut de curând și ar trebui să alăpteze. Poftim să trăiești în România și să plătim asigurări??
Cum ca tată al copilului sau ca orice alt părinte să nu înnebunești când vezi atâta dezinteres și nesimțire, cum !?”, a scris Gabriel Cătălin, pe Facebook.
Postarea a devenit rapid virală și a adunat aproape 1.000 de comentarii. Și alți pacienți, care au fost internați în spitalele din România, au pus poze cu mâncare primită. Din „meniu” au făcut parte paste simple fierte cu ceva ce părea a fi un fel de musaca, salată orientală de cartofi cu ceapă și două felii de ou, dar și orez simplu.
Un român a postat la comentarii o imagine cu micul dejun primit de soția sa, care l-a însoțit la un spital din Turcia. Femeia a primit legume (roșii, castraveți, măsline), două feluri de brânză, un ou fiert, unt, miere, fructe confiate și cafea.
Sumă mult prea mică
Este mai mult decât clar că, în condițiile actuale de pe piață, suma de 22 de lei pe zi este mult prea mică. Mulți pacienți apelează la familie sau rude să le aducă mâncare de acasă. Din cauza prețurilor mari, la spital, micul dejun înseamnă acum două felii de pâine cu unt sau brâză topită, eventual un nou fiert în funcție de regimul alimentar. În plus o cană de ceai. La prânz pacienții primesc o ciorbă lungă și câte un copan de pui cu orez sau piure. Cina constă uneori în macaroane cu branză sau tot puțină care de pui cu ganitură. Acesta este meniul primit de un pacient la un spital din țară. Porțiile sunt și ele mai mici decât în trecut.
Situația este mai bună la spitalele care nu au externalizat acest serviciu și care au bucătărie proprie. Legea permite ca suma de 22 de lei să fie suplimentată din alte surse. Unitățile medicale pot primi bani din sponsorizări sau donații. În plus, primăriile pot contribui și ele cu fonduri pentru majorarea alocației de hrană.