Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut o discuţie, prin videoconferinţă, cu ministrul de Interne maghiar, Sandor Pinter, pentru pregătirea discuţiilor din reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, din 12 decembrie 2024, privind aderarea României la Schengen pe terestru, conform News.ro.
Potrivit Ministerului de Interne, demnitarul român a prezentat, pe scurt, măsurile aflate în implementare la nivelul autorităţilor române, pentru pregătirea celei de-a doua etape – aderarea la spaţiul Schengen cu frontierele terestre.
”În contextul deciziei autorităţilor ungare de a efectua, în perioada sărbătorilor de iarnă, verificări ţintite la frontiera comună, în conformitate cu prevederile legislaţiei europene, cei doi miniştri au analizat aspectele din perspectiva circulaţiei transfrontaliere a cetăţenilor români în perioada următoare”, precizează comunicatul oficial.
Ministrul Predoiu a apreciat, din nou, susţinerea constantă şi activă a Preşedinţiei ungare a Consiliului pentru finalizarea dosarului Schengen, menţionează sursa citată.
Austria renunţă la dreptul său de veto în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie Schengen, a anunţat luni ministrul de interne Gerhard Karner, deschizând calea pentru ca miniştrii de interne ai Uniunii Europene să aprobe această măsură în cadrul unei reuniuni care va avea loc joi, relatează Reuters.
„Putem face următorul pas la Consiliul UE (Justiţie şi Afaceri Interne)”, a declarat ministrul de interne Gerhard Karner într-un comunicat emis de ministerul său.
„După ‘Schengen Air’, ‘Schengen Land’ este acum deschis României şi Bulgariei”, a declarat Karner, adăugând că insistenţele Austriei privind combaterea imigraţiei ilegale au dus la o scădere a numărului de imigranţi prinşi în apropierea frontierei Austriei cu Ungaria, cea mai comună rută de intrare în ţară.
„Fără acest veto, această reducere masivă a trecerilor ilegale ale frontierei nu ar fi avut loc”, a spus Karner, citând un bilanţ de 70.000 de interceptări anul trecut până în octombrie şi 4.000 în aceeaşi perioadă a acestui an.
România şi Bulgaria, ambele membre ale UE şi NATO, au intrat doar parţial în Schengen în luna martie, cu graniţele martime şi aeriene, în urma unui acord cu Austria, care s-a opus iniţial aderării lor pe motiv că trebuie să facă mai mult pentru a preveni imigraţia ilegală.