O situație controversată implicându-l pe Toni Greblă, fost judecător CCR și actual președinte al AEP, a ieșit la iveală în contextul anulării alegerilor prezidențiale. Surse din interiorul sistemului electoral și documente oficiale indică o serie de nereguli grave în gestionarea unei plângeri depuse de un cetățean cu privire la ilegalitățile din campania lui Călin Georgescu.
Cronologia evenimentelor
1. 4 decembrie 2024 – Cu doar câteva zile înainte de anularea alegerilor, un cetățean depune o sesizare la AEP, semnalând posibile nereguli implicându-l pe candidatul Călin Georgescu.
2. 7 decembrie 2024 – Abia la trei zile de la primirea plângerii, Greblă redirecționează documentul către Biroul Electoral Central pentru alegerile parlamentare (BEC Parlamentare), o acțiune care ridică mai multe semne de întrebare pentru că:
- BEC Parlamentare nu are atribuții legale în gestionarea campaniei electorale prezidențiale.
- Atât BEC Parlamentare, cât și cel Prezidențial, nu soluționează plângerile pe fond, funcționând doar ca instanță de control judiciar în caz de contestații.
3. 10 decembrie 2024 – Răspunsul oficial al BEC Parlamentare apare abia după o săptămână, conținând precizări aberante și fiind semnat de un alt reprezentant, în locul președintelui Adrian Gluga.
Greblă avea soluții legale clare
Surse juridice susțin că Toni Greblă avea două opțiuni legale pentru gestionarea acestei plângeri:
- Analizarea plângerii în conformitate cu competențele sale și sesizarea Parchetului, dacă existau indicii de fapte penale.
- Transmiterea plângerii către Biroul Electoral Județean (BEJ) Ilfov, având în vedere domiciliul candidatului Călin Georgescu. Această acțiune ar fi trebuit realizată în termen de 24-48 de ore, deci cel târziu pe 5 decembrie.
Acuzații de incompetență sau rea-credință
Faptul că Toni Greblă nu a acționat în niciun fel timp de trei zile, alegând ulterior să redirecționeze greșit plângerea, ridică serioase semne de întrebare privind competențele sale administrative și integritatea procesului electoral. Mai mult, durata excesivă de timp între sesizare și răspuns amplifică suspiciunile legate de modul în care au fost gestionate informațiile.
Aceste informații apar în contextul dezvăluirilor despre prezența lui Toni Greblă, anul trecut, la un eveniment (tăiatul porcului) la vila în care în prezent locuiește Călin Georgescu, dar și a informațiilor potrivit cărora soția președintelui AEP făcea propagandă pro-Georgescu pe Facebook. Între timp, USR a depus în Parlament un proiect de hotărâre pentru demiterea lui Toni Greblă.