Şeful diplomaţiei poloneze a estimat luni că Rusia este cea care ar trebui ”forţată” să se angajeze în negocieri de pace şi nu Ucraina, în condiţiile în care Europa este îngrijorată de posibile presiuni din partea viitoarei administraţii americane pentru un acord în detrimentul Kievului, informează AFP.
Polonia, care sprijină ferm Ucraina vecină după declanşarea invaziei ruse în februarie 2022 şi serveşte drept placă turnantă logistică crucială pentru ajutorul militar occidental, preia preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2025.
„În contextul venirii la putere a unei noi administraţii americane, Europa trebuie să se mobilizeze mai mult”, a declarat în faţa presei, la Bruxelles, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, relatează Agerpres.
Potrivit lui, Washingtonul şi UE ar trebui, împreună, să ajute Ucraina „să obţină o mai bună poziţie pentru eventuale viitoare negocieri, în care agresorul este cel care ar trebui să fie îndemnat şi forţat, nu victima”.
Context
Sikorski a făcut aceste declaraţii cu două zile înainte de o reuniune informală la Bruxelles la care ar urma să participe inclusiv secretarul general al NATO, Mark Rutte, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unui responsabil al NATO.
Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul federal german Olaf Scholz, prim-ministrul polonez Donald Tusk şi premierul britanic Keir Starmer ar urma de asemenea să participe la această reuniune, potrivit unor surse diplomatice.
Antonio Costa, preşedintele Consiliului European care regrupează şefii de stat sau de guvern ai tuturor ţărilor UE, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar urma de asemenea să li se alăture.
Europenii şi preşedintele ucrainean sunt îngrijoraţi de posibilitatea suspendării ajutorului militar american pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei. Donald Trump a declarat de mai multe ori că el intenţionează să readucă pacea în Ucraina, promiţând să reuşească aceasta „în 24 de ore”, însă nu a precizat niciodată cum anume.
Trump promite discuţii cu Putin şi Zelenski pentru a opri „măcelul” din Ucraina
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat luni că a văzut imagini cumplite cu moarte şi distrugeri de pe frontul din Ucraina şi va discuta cu preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, pentru a ajunge la o înţelegere care să pună capăt acestui război sângeros, relatează agenţiile AFP şi Reuters.
„Vom discuta cu preşedintele Putin şi vom discuta cu Zelenski şi cu reprezentaţii Ucrainei. Trebuie să oprim asta, este un măcel”, a spus Trump la o conferinţă de presă la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago.
Întrebat dacă, în opinia sa, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei pentru a se ajunge la pace, viitorul preşedinte american a evitat să dea un răspuns direct, afirmând doar că mare parte din teritoriul în dispută, referindu-se la teritoriul ucrainean ocupat de Rusia, a fost redus la stadiul de ruine şi moloz şi va fi nevoie de un secol pentru a fi reconstruit. „Adică sunt oraşe unde nicio clădire nu mai stă în picioare, este un loc demolat”, a remarcat Trump.
El a mai spus că i-au fost arătate imagini cu câmpuri de luptă pline cu cadavre, care-i amintesc de fotografiilor groaznice din timpul Războiului Civil American dintre anii 1861-1865.
Totuşi, Trump nu a dat nici de data aceasta detalii despre modul în care consideră că ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina.
Într-un interviu pe care l-a acordat săptămâna trecută revistei Time, care l-a desemnat personalitatea anului 2024, el a susţinut că are un „plan foarte bun” care ar contribui la oprirea războiului provocat de invazia rusă în Ucraina, dar nu a dezvoltat subiectul.
Un plan al emisarului pe care şi l-a desemnat pentru Rusia şi Ucraina, generalul în rezervă Keith Kellogg, plan care datează însă din iunie, prevede îngheţarea liniilor frontului pe aliniamentele actuale şi forţarea Kievului şi Moscovei să se aşeze la masa negocierilor.
În urma unei discuţii avute pe 7 decembrie la Paris cu preşedinţii ucrainean şi francez, Volodimir Zelenski şi Emmanuel Macron, Trump a cerut o încetare imediată a focului şi negocieri între Ucraina şi Rusia. „Zelenski şi Ucraina ar dori să facă o înţelegere şi să oprească nebunia”, a scris după acea întâlnire Trump pe platforma sa socială Truth Social, adăugând că Ucraina a pierdut în războiul cu Rusia aproximativ 400.000 de soldaţi, iar Rusia a pierdut circa 600.000 de soldaţi, morţi şi răniţi. „Trebuie să fie o încetare a focului imediată şi negocierile să înceapă”, a indicat viitorul preşedinte al SUA.
Potrivit ziarului american The Wall Street Journal, Trump i-ar fi sugerat lui Macron ca trupe europene să monitorizeze o încetare a focului în Ucraina, ca o formă de garanţie de securitate pentru a preveni o nouă agresiune rusă.