Cristian Popescu Piedone a depus o contestație la Înalta Curte de Casație și Justiție după ce Biroul Electoral Central a respins, vineri, ca inadmisibilă, solicitarea formulată de acesta de verificare a surselor de finanţare ale campaniei electorale desfăşurate de către POT la alegerile parlamentare şi, în consecinţă, suspendarea atribuirii şi validării mandatelor la nivel naţional până la clarificarea situaţiei privind suspiciunile de fraudă electorală şi finanţare suspectă.
Astfel, Piedone solicită distribuirea celor două mandate de senator rămase neatribuite în circumscripțiile electorale Giurgiu și Ialomița, următorilor clasați în ordinea voturilor obținute la Senat.
De asemenea, solicită desființarea deciziei BEC de vineri „și în subsidiar dacă nu se dă curs celor menționate mai sus, solicităm anularea și reluarea alegerilor electorale pentru Camera Deputaților și Senat, deoarce au fost puternic viciate, iar aproximativ 340 de mii de cetățeni nu ar fi reprezentați în Senatul României deoarece ar cu două mandate de senator mai puțin în legislatura viitoare”.
Decizia BEC
Conform BEC, Cristian Popescu Piedone a arătat, în sesizare, că există suspiciuni rezonabile privind finanţarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2024 a Partidului Oamenilor Tineri (POT).
El a susţinut că amploarea campaniei desfăşurate de POT şi modul de propagandă şi promovare depăşeşte cu mult suma declarată de 68.000 de lei.
„Biroul Electoral Central constată că solicitarea petentului privitoare la verificarea surselor de finanţare ale campaniei electorale desfăşurate de către Partidul Oamenilor Tineri la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024 excedează atribuţiilor BEC”, se arată în documentul BEC, menţionându-se că „verificarea surselor veniturilor şi cheltuielile efectuate în campania electorală de către competitorii electorali este de resortul Autorităţii Electorale Permanente”.