Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și fost ministru al Finanțelor, a criticat dur, într-o postare pe Facebook, reacțiile publice alarmiste legate de decizia agenției Fitch Ratings de a schimba perspectiva de rating a României de la „stabilă” la „negativă”. Oficialul a subliniat că ratingul țării rămâne neschimbat la nivelul „BBB-”, unde se află din 2011, iar afirmațiile contrare sunt dezinformări.
„România este la BBB- din 4 iulie 2011, de pe vremea austerității lui Boc/Băsescu. În zilele precedente, Fitch a confirmat ratingul de țară al României la BBB-. Nu avem downgrade de rating, așa că orice afirmație pe zona nivelului ratingului este un fake-news (ca să fiu elegant și să nu o numesc de-a dreptul habarnism sau prostie)”, a scris Adrian Câciu.
Schimbarea perspectivei: efectul instabilității politice
Ministrul a explicat că schimbarea perspectivei de la „stabilă” la „negativă” se datorează incertitudinii politice și vulnerabilităților economice actuale.
„Fitch a schimbat însă perspectiva, de la ‘Stabilă’ la ‘Negativă’, pe fondul incertitudinii politice în contextul unei fragilități a deficitelor gemene. Când PSD a venit la guvernare și eram ministru de finanțe, am preluat acest rating la BBB- cu perspectivă negativă și am adus perspectiva la nivelul de ‘Stabilă’, nivel menținut până acum câteva zile, până la momentul când politicienii zglobii care au pierdut alegerile, ieșind pe locul 4, au început să cânte prohodul României și să facă balet politic cu asumarea unei stabilități politice”, a precizat Câciu.
El a făcut o paralelă între situația actuală și cea din perioada guvernelor Orban și Cîțu, când Fitch a schimbat perspectiva de rating tot la „negativă” din cauza măsurilor incoerente și a incertitudinii politice.
Mesaj către clasa politică: „Terminati cu baletul politic”
Pe un ton categoric, Adrian Câciu le-a transmis un mesaj direct celor care, în opinia sa, contribuie la instabilitatea politică:
„Vreți perspectivă stabilă și rating în creștere? Terminați cu baletul politic, cu ‘sila’ și ‘murdărirea’, eventual puneți mâna pe carte și ieșiți din impostură și analfabetism și faceți ceva performant pentru România. Cât de puțin, că până acum nu ați făcut nimic.”
Bursa și situația economică
Ministrul a făcut referire și la bursa de valori, indicând o creștere a capitalizării bursiere. „PS: și când mai vorbiți de bursă, vedeți că și acolo datele sunt publice, iar capitalizarea este mai sus cu peste 1 mld. euro față de ziua de dinaintea turului I la prezidențiale. Faceți o balanță contabilă, ceva, vedeți cum vă iese (pe brut sau pe net, cum vreți). Dacă nu știți, vă ajut din altruism!”