Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a declarat că decizia Fitch Rating de a reduce rating-ul de țară pentru România la negativ confirmă faptul că avem cea mai catastrofală guvernare din ultimii 10 ani, 10 ani de domnie ai lui Klaus Iohannis și guvernele sale.
„Fitch Rating a scăzut rating-ul de țară pentru România la negativ. Deci nu doar noi o spunem, o spun specialiștii la nivel internațional că avem cea mai catastrofală guvernare probabil din ultimii 10 ani. 10 ani de domnie ai lui Klaus Iohannis și guvernele lui Klaus Iohannis. Sunt sume care arată dezastrul în care astăzi se află România. Tocmai de aceea am ajuns să ne împrumutăm la dobânzi extrem de mari. Băncile internaționale și băncile din România nu mai au încredere în guvernarea actuală. Ne împrumutăm de aproape un an de zile la dobânzi mai mari de 7%. Deci, practic, vorbim despre dobânzi de 2, 3, chiar și de 4 ori mai mari decât dobânzile care sunt practicate pentru state precum Franța, Italia sau Germania”, a spus Marius Lulea.
Prim-vicepreședintele AUR a precizat că anul acesta România are cel mai mare deficit pe care l-am avut vreodată.
„Astăzi avem un deficit bugetar care atinge până la finalul acestui an 150 de miliarde de lei. Suma este una colosală. Este cel mai mare deficit bugetar pe care l-a avut România vreodată. Acest deficit, pe care ei nu l-au identificat anul trecut, când noi spuneam că bugetul de stat este întocmit în fals, trebuie să fie acoperit din împrumuturi, împrumuturi interne și împrumuturi externe. Ceea ce înseamnă că în mod automat a crescut și datoria publică a statului român. Avem o datorie publică istorică după 4 ani de guvernare PNL-USR și apoi PNL-PSD, aproape 200 de miliarde de euro”, adăugat prim-vicepreședintele AUR.
Marius Lulea a subliniat că românii sunt mințiți că au crescut investițiile, că avem cea mai mare rată a investițiilor de când există statul român.
„Afirmația este una falsă. Din bugetul de stat, doar aproximativ 10% din sume se duc pentru investiții. Însă și aici aș dori să atrag atenția că vorbim despre proiecte de infrastructură care sunt, în general, supra-evaluate. Și aș dori să dau un singur exemplu. Pentru drumul expres Bacău-Piatra Neamț, evaluarea este la 50 de milioane de euro pe kilometru. Este un preț de 10 ori mai mare decât kilometrul de autostradă oriunde în Europa. Și avem dubii că acești bani sunt folosiți eficient și că investițiile reale ating această valoare de 10% din bugetul de stat. Cred că mai degrabă putem vorbi despre o delapidare a bugetului de stat și nu despre investiții. Investițiile reprezintă doar o formă prin care maschează aceste sume colosale de bani”, a punctat acesta.
De asemenea, Marius Lulea a mai spus că, în acest an, până la finalul anului, vom avea aproape 100.000 de firme închise.
„Practic vorbim de 10% din firmele din România. Cifrele sunt de 4 ori mai mari decât cele din 2019. Deci astăzi se închid de 4 ori mai multe firme decât în anul 2019. Iar motivele sunt foarte clare: taxele sunt foarte ridicate, birocrația este excesivă, creditele date de către bănci sunt la costuri foarte ridicate, iar firmele românești trebuie să facă față unor produse de import aduse din state care oferă condiții mult mai bune, care oferă subvenții și care oferă credite la costuri corecte. Tocmai de aceea, anul viitor va fi un an foarte, foarte greu”, a conchis prim-vicepreședintele AUR.