Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a acuzat Israelul de „comiterea unui genocid” împotriva palestinienilor de la începutul războiului din Gaza, într-un raport publicat joi care ar trebui „să fie un semnal de alarmă pentru comunitatea internaţională”, informează AFP.
Pentru a ajunge la această concluzie, organizaţia spune că s-a bazat pe „declaraţiile genocidale şi dezumanizante ale guvernului israelian”, pe imagini din satelit care documentează distrugerea teritoriului şi pe cercetări pe teren cu locuitori din Gaza între 7 octombrie 2023 şi iulie 2024, relatează News.ro.
„Lună după lună, Israelul i-a tratat pe palestinienii din Gaza ca pe un grup de suboameni, nedemni de respect pentru drepturile omului şi demnitate, demonstrându-şi intenţia de a-i distruge fizic”, a declarat secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard.
„Concluziile noastre condamnabile trebuie să servească drept semnal de alarmă pentru comunitatea internaţională: acesta este un genocid. Acesta trebuie să înceteze acum”, a afirmat ea într-o declaraţie.
Context
De la atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie 2023, care a declanşat războiul care continuă să facă ravagii în Fâşia Gaza, Israelul şi-a apărat ofensiva prin dorinţa sa de a eradica mişcarea islamistă.
„Dar să fim clari: obiectivele militare pot coincide cu intenţia de genocid”, a insistat Agnes Callamard în cadrul unei conferinţe de presă la Haga.
Raportul de 300 de pagini citează exemplul a 15 atacuri aeriene efectuate între 7 octombrie 2023 şi 20 aprilie 2024, care ar fi ucis 334 de civili, dintre care 141 de copii, şi pentru care organizaţia „nu a găsit nicio dovadă că au fost îndreptate către obiective militare”.
De la începutul războiului, cel puţin 44.532 de persoane au murit în Gaza, majoritatea fiind civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii din Gaza al Hamas, considerate fiabile de ONU.
Amnesty subliniază, de asemenea, condiţiile de viaţă ale palestinienilor din enclavă, unde sunt supuşi „înfometării şi bolilor”, ceea ce „îi expune la o moarte lentă, calculată”. „Statele care trimit arme Israelului îşi încalcă obligaţiile de a preveni genocidul şi riscă să devină complici la acesta”, a mai acuzat Agnes Callamard.
Atacurile Hamas
ONG-ul a anunţat că va publica şi un raport privind crimele comise de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie 2023.
Atacul Hamas s-a soldat cu moartea a 1.208 persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unei numărători AFP bazate pe cifre oficiale şi care include ostaticii ucişi sau care au murit în captivitate.