Daniel Funeriu, care și-a anunțat intenția de a candida la președinția României, face un apel la partidele politice să îl susțină în acest demers: „Acum e momentul să injectăm din nou încredere în societate. Vă aștept lângă mine în acest demers în care vreau să conducem România astfel încât excelența să fie firescul vieților noastre și ale copiilor noștri”.
„Aceste alegeri au arătat o emancipare a electoratului. Partidele trebuie să înțeleagă că epoca democrației conduse de mobilizarea electorală a unui electorat captiv propriu unui partid s-a încheiat. Electoratul e mult mai mobil, mult mai „neorientabil” dar partidele nu par să fi înțeles acest lucru. Va fi tot mai greu pentru partidele cu infrastructura mentală osificată, e nevoie de mai mult dinamism, de mai multă elasticitate în acțiune, de mai multă franchețe, de mai mult „om-la-om” și mai puțină televiziune.
Partidele par, azi, să dea vina pe lipsa de înțelegere a votanților asupra mirobolantelor lor strategii și nemaivăzut de fabuloperfecți candidate și candidați. Nu, nu aș spune că acei oameni nu au înțeles: aș spune că ei au simțit lipsa de autenticitate și au sancționat-o. Acum e momentul să injectăm din nou încredere în societate. Vă aștept lângă mine în acest demers în care vreau să conducem România astfel încât excelența să fie firescul vieților noastre și ale copiilor noștri. Așa să ne ajute Dumnezeu, așa să ne ajute mințile noastre, așa să ne ajute energia și imaginația pe care le avem din belșug. No, hai!”, scrie Funeriu pe Facebook.
Nume avansate de Kelemen Hunor
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat marți, într-o intervenție la Digi24, că un eventual candidat comun al viitoarei coaliții de guvernământ la alegerile prezidențiale din 2025 nu trebuie să fie vreunul dintre președinții partidelor care alcătuiesc coaliția. Totodată, el s-a pronunțat și pentru o organizare rapidă a scrutinului prezidențial.
„Sunt câteva personalităţi de acest gen, dacă vrem să căutăm în zona academică avem pe Daniel David, profesor universitar, rectorul UBB, nu am vorbit cu el, e părarea mea personală. Dacă vrem ceva din zona politică putem vorbi de Daniel Funeriu, de Toader Paleologu, de Crin Antonescu, personalităţi care au şi capacitatea şi calitatea intelectuală şi calităţile umane, politice. Dar nu am vorbit cu ei (…) Şi Nicuşor Dan, dar trebuie să fie de acord toată lumea cu acest candidat”, a arătat Kelemen Hunor.
El a precizat că este important ca cei care vor forma guvernul să aibă un singur candidat la alegerile prezidenţiale şi că acestea ar putea fi organizare pe 16 martie (primul tur) şi pe 30 martie (al doilea tur de scrutin).
„Dacă vrem să enervăm pe oameni şi mai tare, atunci putem specula, să lăsăm alegerile prezidenţiale până în iunie, dar din punctul meu de vedere, cel mai repede în martie trebuie să organizăm şi trebuie să fie candidat comun. Nu poate fi acest candidat nici preşedintele PSD, nici preşedintele PNL, nici preşedintele UDMR şi nici preşedintele USR, dacă vine în guvernare”, a mai spus Hunor marți.
El a enumerat și calitățile pe care trebuie să le aibă acest candidat: „un om familiarizat cu lumea politică, care este acceptat de toate partidele şi care poate să stârnească emoţii şi poate să intre într-o dezbatere politică şi are calităţile necesare pentru a fi preşedintele României”.