„Există multă nemulțumire și tensiuni acumulate în societate”, a spus Mircea Geoană secretar general adjunct al NATO până în septembrie, care a candidat ca independent în primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Cele două mari partide nu au reușit să livreze. Există o impresie de corupție, oboseală și mare eșec”, a spus Geoană, într-o intervenție pentru Financial Times (FT).
Cum își explică ascensiunea lui Călin Georgescu?
„Mulți români se simt ca și cum ar fi cetățeni de mâna a doua în străinătate, inclusiv antreprenori și elita educată. Au sentimentul că România nu este tratată cu respect. Așa face apel Georgescu cu mitologia sa naționalistă, formând un personaj din manualul lui Putin, înotând într-un lac înghețat și călărind un cal.
Este începutul unui nou ciclu al istoriei. Nu am acordat suficientă atenție punctului de vedere al omului obișnuit”, a concluzionat Geoană.
„Metamorfoza” lui Georgescu
Mircea Geoană a declarat recent, despre Călin Georgescu, care i-a fost consilier atunci când a fost ministru de Externe, că este interesantă metamorfoza acestui om, arătând că atunci când l-a întâlnit era profund pro-occidental, pro-NATO şi UE şi ce s-a întâmplat cu el în aceşti 20 de ani, este şi pentru el un mister. Geoană a precizat că nu a mai vut niciun contact cu acesta, de atunci.
”Este interesantă metamorfoza acestui om. Când l-am întâlnit, când eram ministru de Externe, la Clubul de la Roma, la BNR, profund pro-occidental, profund pro-NATO şi UE, interesat în teme globale, mi-a făcut o impresie bună. Şi, de aceea, pentru că eram în Consiliul de Securitate al ONU şi ca ministru de Externe reprezentam România acolo, l-am desemnat pentru că avea caracteristicile profesionale de a fi consilier onorific pe teme globale. Fusese la Programul Naţional de Dezvoltare, părea un tânăr perfect ancorat în lumea occidentală şi în direcţia occidentală. Ce s-a întâmplat în 20 de ani? Întrebaţi-l pe dânsul. Este clar că este opusul la ceea ce am văzut eu atunci”, a declarat Mircea Geoană într-o conferinţă.
”România era în Consiliul ONU şi era firesc să avem şi din zona aceasta de teme globale, preocupări globale, natură, protecţia mediului, pe cineva care avea toate elementele şi relaţii cu ONU, pe care le avea în acel moment. Ce s-a întâmplat cu el în aceşti 20 de ani, este şi pentru mine un mister. E o schimbare radicală, e practic la 180 de grade la ceea ce spunea şi ce făcea atunci şi cum este astăzi. E o întrebare pe care trebuie să şi-o pună românii, nu am răspuns la acest lucru. Nu am mai avut niciun contact cu dânsul de atunci”, a menţionat Geoană.
Context
Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie.
Călin Georgescu spune că desecretizarea documentelor din ședința CSAT reprezintă o încercare a statului împotriva unui candidat, prin orice mijloace, ca să fie oprit.
„Este o disperare masivă a sistemului. Cred că este pentru prima oară în lume când se încearcă o acțiune a statului împotriva unui candidat prin orice mijloace ca să fie oprit. Desecretizarea poate ar fi trebuit să fie, poate, mă gândesc, la câți bani s-au cheltuit pe toate călătoriile donmului Iohannis, pe banii statului, care erau de fapt excursii și multe altele de acest gen. Însă, în orice caz, demonstrează din plin următorul lucru -ca să convoci CSAT-ul, mă rog, nu știu în ce măsură după foarte mult timp pentru că nu l-au convocat mai deloc sau când l-au convocat l-au convocat doar pentru înțelegele lor (doar pentru Ucraina – n.r.), eu asta am vrut să spun. Îl convoacă pentru un candidat care nu are voie să intre, de fapt, poporul român nu are voie să intre în aceste alegeri să câștige. Este o disperare masivă a sistemului care mă face să vă spun, dincolo de altceva, că situația e în felul următor: Vedeți, dreptatea lui Dumnezeu nu coincide cu dreptatea oamenilor. Eu asta nu înțeleg. E foarte important ce am spus, pentru că poporul român s-a trezit. În primul s-a trezit în conștiință. Este o trezire formidabilă, iar faptul că sistemul este în această panică ne ajută și ajută poporul român să-și ia țara înapoi. Pentru că panica nu aduce nimic. Vedeți, minciuna se grăbește. Adevărul are răbdare. Și poporul român are răbdare”, spune la Realitatea PLUS, Călin Georgescu.