Deputatul Szabo Odon, președintele executiv al UDMR Bihor, a declarat vineri seară, la Antena 3, că este „de noaptea minții” faptul că alegerile prezidențiale au fost anulate de CCR doar după ce societatea civilă a cerut desecretizarea documentelor din CSAT, în loc ca instituțiile statului să fi acționat din timp pe baza informațiilor pe care le dețineau despre imixtiuni externe în stil rusesc în campania lui Călin Georgescu.
„Până să ajungem la alegeri sunt câteva chestiuni care trebuie lămurite despre instituțiile statului. Dl Președinte a ieșit acum, dar unde a fost în ultimele două-trei săptămâni? Unde au fost instituțiile statului? Dacă se știa despre o intervenție străină, atunci de ce doar după primul tur vorbim despre acest lucru? Își dă cineva demisia? Îmi cer scuze, dar în SUA o breșă de siguranță pentru un candidat, nu pentru întregul proces electoral cum s-a întâmplat aici, a doua zi șeful FBI și-a dat demisia. A doua zi! Aici cine își asumă? Ați văzut măcar ca cineva să-și dea demisia când ai avut o breșă? Cine își asumă că știa despre aceste lucruri? Scrie în acele documente (desecretizate, n.red.) că știai din septembrie”, a declarat deputatul.
„Este de noaptea minții ca societatea civilă să îți ceară să desecretizezi niște documente, pe baza cărora CCR să declare invalid turul 1. Dacă nu cerea societatea civilă înseamnă că instituțiile statului nu-și făceau treaba? Deci societatea civilă trebuie să facă treaba statului?”, a adăugat acesta.
Barosul și bisturiul
„Din păcate, în statul român se acționează foarte târziu. Dna Șoșoacă nu trebuia invalidată de CCR, trebuia invalidată de instanțele românești pentru declarațiile sale anterioare. Și în acest context dl Georgescu nu trebuia lăsat să candideze luând în considerare declarațiile și acțiunile sale anterioare. Nu trebuia să ajungi la această situație. După părerea mea, nu se iau la timp deciziile. Noi întotdeauna tăiem cu barosul și niciodată cu bisturiul în România și din acest motiv lucrurile se strică pentru că luăm deciziile în ultima clipă prin care decredibilizăm instituțiile statului. Dacă luam deciziile la timp, să știți că oamenii aveau mai mare încredere în instituțiile statului, inclusiv în CCR, inclusiv în justiție. Dar noi salvăm întotdeauna țara chiar înainte de impact”, a precizat Szabo Odon.
CCR a decis vineri în unanimitate anularea întregului proces electoral pentru alegerea preşedintelui României, urmând să fie stabilite o nouă dată şi un nou calendar electoral pentru realizarea acţiunilor necesare.