Confiscarea noţiunilor de suveranitate şi patriotism şi pervertirea lor în direcţia izolaţionismului constituie un imens pericol, apreciază Academia Română într-un apel transmis vineri alegătorilor români.
Punctul de vedere al Academiei Românie vine după ce procurorii anchetează mecanismele de promovare online a lui Călin Georgescu, candidatul suveranist care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, după ce documente desecretizate de șeful statului indică o operațiune de proveniență rusă.
„În aceste momente dificile, când România şi poporul român sunt ţinta unui război hibrid de o puternică virulenţă, în care sunt utilizate mijloace tehnice şi psihologice sofisticate, Academia Română adresează din nou societăţii româneşti un apel la maturitate, luciditate şi discernământ. Este necesar ca întreaga clasă politică şi societatea civilă să apere împreună, în mod responsabil, echilibrul şi stabilitatea României”, se arată în apel.
Potrivit Academiei, „poporul român, în integralitatea lui, nu trebuie să uite că statul român modern, garant al libertăţii individuale şi al libertăţii de expresie, s-a constituit după model european, într-un efort de aproape două secole de sincronizare cu valorile civilizaţiei occidentale. A compromite acum statutul nostru de ţară democratică, într-un moment de furie şi de dezechilibru indus, nu înseamnă altceva decât o desconsiderare, chiar o insultă la adresa luptei înaintaşilor noştri pentru libertate, independenţă, modernitate, suveranitate. Însăşi confiscarea noţiunilor de suveranitate şi patriotism şi pervertirea lor în direcţia izolaţionismului, chiar a filoputinismului mai mult sau mai puţin mascat, constituie un imens pericol cognitiv, cu consecinţe ce pot fi dramatice pentru ţară”.
„Facem apel către întreg poporul român, indiferent de opţiunile politice, la solidaritate responsabilă şi conştientă cu propriile sale interese, democratice şi europene. A-ţi iubi ţara şi a-ţi afirma identitatea nu înseamnă a te izola de restul lumii, ci a trăi în armonie şi cunoaştere reciprocă. Iar patriotismul nu poate fi adjudecat de o persoană sau de un grup anume, patriotismul este al tuturor, afirmat ferm şi fără derapaje”, conform sursei citate.