În România, unii prosumatori recurg la piața neagră a panourilor fotovoltaice pentru a modifica setările invertoarelor, astfel încât să nu mai fie deconectați de la rețea în cazul unor dezechilibre, conform hotnews.ro.
Pratica este ilegală și situația este cunoscută de peste un an de autoritățile din România, care nu au găsit până acum o soluție la această problemă, afirmă Claudiu Butacu, specialist în energie și directorul asociației EnergiaTa, un ONG dedicat încurajării prosumatorilor.
Cei care au montat panouri fotovoltaice se plâng că sunt frecvent deconectați de la rețea din cauza dezechilibrelor generate de rețelele învechite, care nu pot prelua eficient toată energia generată, în special în zonele cu mulți prosumatori. Atunci oamenii încep să-și pună întrebarea dacă a meritat investiția, subliniază Butacu. „Atunci încep să caute un instalator care să le rezolve problema, intră pe piața neagră a panourilor fotovoltaice și află că se poate interveni în invertoare ca să nu mai fie deconectați, ceea ce produce și mai multe probleme vecinilor, pentru că destabilizează rețeaua, apelează la firme de instalații de garsonieră care le promit marea cu sarea și încep să apară probleme.
Oamenii nu știu cum să migreze de la un instalator la altul, pentru că au fost lăsați baltă sau pentru că li s-au montat în loc de cabluri solare pe acoperiș li s-au montat cabluri normale sau în loc de prinderi pentru clemele de panouri li s-au pus corniere de la mobilă. Sunt situații reale cu care ne confruntăm”, a spus Butacu, în cadrul conferinței Energy Expo 2024.
Butacu a evidențiat și o altă problemă: lipsa măsurilor de eficiență energetică. „Nu este suficient să ne montăm panouri, ci trebuie să ne schimbăm comportamentul pentru a ne reduce factura la energie,” a spus el. De multe ori, prosumatorii investesc în sisteme de 3 kW, dar ajung să-și reducă factura cu doar 10%. „Oamenii nu-și dimensionează capacitatea panourilor de consumul lor lunar, ci așteaptă minuni.”
Drăgan (Ministerul Energiei)
Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a precizat că există prosumatori care au instalat mai mult decât consumul fără să aibă o analiză a bilanțului lor energetic. Acesta a subliniat importanța implementării prețurilor dinamice pentru a încuraja consumul în perioadele cu prețuri mici sau negative. „Sunt montate peste 2 milioane de contoare inteligente, iar distribuitorii ar trebui să verifice dacă acestea nu transmit deja date în acest moment,” a adăugat Drăgan.
Viorel Alicuș, director în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie, a subliniat că problema dezechilibrelor din rețea este „destul de accentuată.” El a explicat că, în unele localități, există zeci de prosumatori pe același ax de joasă tensiune, ceea ce duce la creșterea tensiunii în rețea, o situație greu de gestionat. „Politica celor care produc invertoare, care sunt echipamente aferente instalațiilor solare, este să nu permită accesul la setările invertorului decât aceluia care a realizat instalația. Dumneavoastră, beneficiar, nu aveți acces să modificați aceste date.
Din păcate, unii instalatori lasă aceste parole, se accesează o pagină de internet și se fac modificări. Pe lângă faptul invertorul s-ar putea defecta, există și riscul de a modifica pragurile de tensiune care sunt în conformitate cu normele emise de ANRE”, a completat reprezentantul instituției de reglementare.
Propunerea ANRE este ca distribuitorii să aibă posibilitatea legală de a accesa invertoarele, pentru a le opri automat atunci când este necesar. „O soluție ar fi accesul distribuitorilor la aceste invertoare și posibilitatea utilizării invertoarelor ca mijloc de echilibrare a rețelei. Acest lucru nu se întâmplă acum, dar ar trebui introdus prin lege”, a conchis Alicuș.
În prezent, România numără peste 160.000 de prosumatori, având o capacitate totală de aproximativ 2.000 de MW, iar autoritățile sunt în căutarea unor soluții durabile pentru gestionarea eficientă a rețelei electrice.