Parlamentul austriac a ales joi pentru prima oară la conducerea sa un reprezentant al extremei drepte, Walter Rosenkranz, în vârstă de 62 de ani, denunţat de către comunitatea evreiască drept o figură care „aduce omagiu criminalilor nazişti”, relatează AFP, conform news.ro.
Walter Rosenkranz a fost ales cu 100 dintre cele 162 de voturi exprimate, a anunţat preşedintele Wolfgang Sobotka după vot.
Alegerea unui reprezentant al extremei drepte la preşedinţia Parlamentului austriac intervine după o victorie istorică a Partidului Libertăţii (FPÖ) în alegerile legislative de la sfârşitul lui septembrie.
Proteste contra alegerii lui Walter Rosenkranz
Organizaţia studenţilor evrei din Austria (Jüdische österreichische Hochschüler:innen) consideră (într-o postare pe X, fost Twitter) că Walter Rosenkranz în funcţia de preşedinte al parlamnatului este o persoană inacceptabilă. Studenţii şi studentele amintesc de faptul că preşedintelui îi revine şi sarcina de a administra fondurile destinate victimelor prigoanei naziste. În consecinţă, Rosenkranz constitutuie o ameninţare la adresa comunităţii evreieşti din Austria. În postarea citată se atrage atenţie asupra faptului că politicianul din FPÖ este membru senior al asociaţiei naţionaliste studenţeşti (Burschenschaft) „Libertas”. Referindu-se la istoria acestei asociaţii studenţeşti, mai multe ziare vieneze au reliefat faptul că „Libertas” a introdus aşa numitul „paragraf arian” înainte ca naziştii să fi legiferat eliminarea evreilor (consideraţi ne-arieni) din viaţa publică.
Reamintim aici că legislaţia anti-evreiască, introdusă în Germania nazistă, în 1935, a fost extinsă, în martie 1938, şi asupra Austriei, alipite celui de-al III-lea Reich.
Aşa numitul „paragraf arian” însă fusese folosit deja în regulamentele unor asociaţii naţionaliste la sfîrşitul secolului al XIX-lea, cu scopul de bloca intrarea unor evrei în anumite grupări politice, culturale, sociale sau civice.
Postarea Asociaţiei studenţilor evrei din Austria a declanşat pe reţelele de socializare un val de comentarii antisemite, din care nu lipsesc nici clişeele anti-iudaice vechi, nici calomniile, nici ameninţările şi nici etichetările jignitoare.