Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a fost criticată în presa din Portugalia pentru că tace despre abuzul CCR împotriva Dianei Şoşoacă. Cuvintele folosite de editorialistul săptămânalului Nascer do Sol sunt deosebit de dure la adresa Ursulei: „Ar trebui să vă fie rușine de tăcerea dvs. asurzitoare!”
Iată şi analiza publicată în Portugalia de politologul Henri Santos în care instituţiile europene sunt criticate pentru că permit abuzul CCR împotriva candidaturii Dianei Şoşoacă, liderul SOS România:
„Încălcarea statului de drept este doar pentru unii. Curtea Constituțională a României a respins candidatura unui candidat la președinție, deși candidatura îndeplinea toate cerințele legale.
Ştirea a fost publicată și nu ne venea să credem ce am citit! Curtea Constituțională a respins candidatura unui candidat la președinție, deși candidatura îndeplinea toate cerințele legale. Și nu, nu a fost în Rusia, pentru că acolo nu sunt alegeri acum! Era într-un stat membru al Uniunii Europene. Trebuie să fie o glumă, dar 1 aprilie a trecut deja de multe luni! Iar candidatul în cauză, de fapt un candidat, este deputat european ales în iunie anul acesta. Situaţia pare să fie o nebunie, dar până la urmă este reală!
„Să ne uităm la fapte”
La Alegerile Europene din 9 iunie ați fost acceptat drept candidat și ales ca unul dintre cei 33 de reprezentanți ai României la Parlamentul European, unde ați preluat mandatul pe 16 iulie la Strasbourg. Un alegător român ales de compatrioții săi. În noiembrie se apropie alegerile prezidențiale și depuneți la Curtea Constituțională București toată documentația, iar savanta Curte declară că îndeplinești cerințele legale impuse. Cu toate acestea, cererea dvs. este respinsă!!!
În sentința sa, Curtea a justificat respingerea candidaturii pentru că această candidată a declarat public și în repetate rânduri că intenționează să retragă România din Uniunea Europeană și NATO!!!
Cinci dintre cei nouă judecători ai Curții (dintre care patru au fost numiți de Partidul Socialist din România) au votat pentru că respectivul candidat „pune sub semnul întrebării și nu își îndeplinește obligația de a respecta Constituția prin declarații publice de inversare a valorilor și opțiunilor fundamentale ale statului”, și anume de a fi membru al Uniunii Europene și NATO!»
Ne-am gândit, și cu siguranță a făcut-o și cititorul, că într-un Stat de Drept, cu formalitățile cerute îndeplinite, revine alegătorilor să susțină sau nu programele politice prezentate de candidați, iar liderii sunt aleși în alegeri libere.
În România, repetăm, una dintre cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, se pare că și Curtea Constituțională poate exercita competența de a respinge un candidat din motive exclusiv politice: Nu lăsați oamenii să se „înșele”…
Dar în Democrație refuzăm să permitem oricărei Curți să decidă dacă un cetățean se poate supune sau nu verdictului compatrioților săi, atâta timp cât respectă toate preceptele legale. Putin face asta în fiecare zi, dar este Putin. Într-o țară membră a Uniunii Europene, acest comportament este absolut inacceptabil, intolerabil. Dacă o instanță superioară precum Curtea Constituțională a făcut acest lucru, cu siguranță este pentru că sistemul juridic național o permite. Dar apoi revine instituțiilor comunitare, în numele valorilor europene, să ceară României să-și adapteze legislația la aceleași Valori!
V-ați imaginat vreodată, dacă acest lucru s-ar întâmpla în Italia, Slovacia sau Ungaria, „țipetele” pe care le-am fi văzut la televiziunile noastre sau în ziare? Dar chiar dacă a fost decizia unei Curți și nu a Guvernului, în România premierul este socialist, Președintele Republicii este din PPE, așa că toată lumea încearcă să „tacă” în privinţa cazului. Inclusiv Parlamentul European sau Comisia Europeană.
Doamna Ursula von der Leyen, Dvs. raportaţi încălcări ale statului de drept doar dacă nu sunt implicați PPE, socialiști sau liberali. Ar trebui să vă fie rușine de tăcerea Dvs. asurzitoare!”, se încheie editorialul din publicaţia portugheză.