Anchetatorii DNA l-au reținut recent pe șeful Biroului de Imigrări Ialomița, Rareș Gabriel Bulimej, iar ulterior acesta a fost arestat preventiv de către un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, pentru presupuse fapte de luare de mită.
Pentru a ajunge în schimb la acesta anchetatorii au avut la baza dosarului denunțuri în linie efectuate de persoane găsit pe firul anchetei ce a pornit de la cazul a doi inspectori fiscali ridicați de anchetatorii DNA la finele anului 2023.
Lungul șir al „spovedaniei„…
În 8 decembrie 2023 DNA îi ridica pe inspectorii fiscali bucureșteni Răzvan Conta și Adrei Dragoș Oltean. Alături de ei a intrat în colimatorul DNA la acea vreme și o femeie, cumpărătoare de influență la cei doi oficiali ai statului român.
Astfel, pusă în fața problemelor penale femeia s-a apucat de scris și pe lângă ajutorul dat anchetatorilor DNA în cazul acestora ea a mai „livrat„ doi polițiști despre care a arătat că ar comite fapte de efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, dare de mită, trafic de influență sau evaziune fiscală.
Astfel procurorii DNA au pornit pe urma ofițerului de poliție Bogdan Niță, cel indicat de femeie că ar da mită și ar comite și alte pretinse fapte din Legea anticorupție.
Luat la rândul său în colimator de către DNA suspectul Bogdan Niță a decis să colaboreze cu procurorii și astfel l-a „livrat„ acestora pe superiorul său din MAI, șeful Biroului Imigrări Ialomița, Rareș Bulimej.
Concret, din luna octombrie ofițerul „pătat„ a început colaborarea cu anchetatorii pentru a îi ajuta să dovedească faptul că șeful din MAI ar lua șpagă pentru urgentarea unor proceduri privind prezența unor imigranți pe teritoriul României.
„Activități„ de „polițist„…
Potrivit datelor din dosarul procurorilor ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul București în perioada anului 2021 și până în prezent, suspectul Bogdan Niță, în calitate de agent de poliție în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția pentru Imigrări a Municipiului București până în luna septembrie 2024 și, în prezent în calitate de agent de poliție în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Poliția Sectorului 1 – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, „a dezvoltat un mod de operare, în sensul că, în baza aceleiași rezoluții infracționale, la intervale de timp apropiate, a pretins și primit, atât în mod direct, cât și indirect, de la martorii colaboratori …. …. diverse sume de bani, lăsând să se creadă că are influență asupra lucrătorilor de poliție din cadrul serviciilor teritoriale aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări și că îi va determina pe aceștia să urgenteze efectuarea programărilor de depunere a cererilor pentru eliberarea avizelor de muncă/angajare pentru cetățenii străini, din state non-UE, și, implicit, să urgenteze soluționarea și eliberarea unor astfel de avize de muncă/angajare”.
În acest context, se arată în dosarul de la instanță, „în perioada de referință, suspectul Niță a primit de la martorii colaboratori mai multe dosare cu cereri privind eliberarea avizelor de muncă pentru cetățenii străini, în numele și pe seama mai multor societăți, printre care și ….. . ….. …., astfel că acesta și-a exercitat influența asupra colegilor săi din cadrul serviciilor teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări, determinându-i, ca în schimbul remiterii unor sume de bani, să procedeze la urgentarea efectuării programărilor de depunere a cererilor pentru eliberarea avizelor de muncă/ angajare și, implicit, să urgenteze soluționarea și eliberarea acestor avize”.
Polițistul Niță a recunoscut totul fiind pus în fața dovezilor zdrobitoare adunate de către anchetatorii DNA astfel că a decis să „scrie„ tot ce știe despre alte cazuri de corupție sau oficiali corupți.
El a povestit astfel că „în cursul anilor 2022-2023 și-a exercitat influența pe lângă Rareș Gabriel Bulimej, care la acea dată era ofițer de poliție în cadrul Biroului pentru Imigrări al județului Brăila și pe care îl cunoștea de la un alt coleg, în prezent ofițer de poliție la Direcția Medicală a M.A.I.., pentru a-i facilita urgentarea programării depunerii fizice a cererilor pentru eliberarea avizelor de muncă și implicit urgentarea eliberării avizelor de muncă, aferente dosarelor date deunul dintre colaboratori.
Ca atare, a mai povestit Niță, „în primăvara anului 2022, s-a întâlnit cu Bulimej, în mun. București, la o cafenea din zona Plaza România, ocazie cu care i-a comunicat acestuia că în schimbul facilitării urgentării programărilor de depunere a cererilor pentru eliberarea avizelor de muncă/ angajare pentru cetățenii străini, îi poate oferi o sumă de bani, sens în care, pentru a îi demonstra cele comunicate, i-a remis acestuia, într-o cutie, suma de 2.000 de Euro, pe care oficialul a acceptat-o, transmițându-i chiar, prin intermediul aplicației de telefonie Whatsapp, un mesaj tip text cu conținutul ”mulțumesc””.
În continuare, a recunoscut Niță, „în baza înțelegerii deja stabilite, respectiv ca în schimbul remiterii unei sume de bani, Bulimej să urgenteze programările de depunere a cererilor de eliberare a avizelor de muncă/ angajare și, implicit, să urgenteze, eliberarea acestor avize, în perioada 2022 – 2023, a intervenit, în numeroase rânduri, pe lângă suspectul din urmă amintit, la vremea respectivă ofițer de poliție în cadrul Biroului pentru Imigrări al Județului Brăila, astfel că suspectul Bulimej, acceptând promisiunea că va primi diferite sume de bani, a procedat la programarea în mod preferențial și în regim de urgență a mai multor astfel de solicitări pentru societățile amintite și totodată a procedat la urgentarea soluționări și eliberării acestor avize de muncă/ angajare pentru cetățenii străini”.
Fapte „pe stomacul gol„ pentru ofițerii de poliție
Din dosar mai reiese faptul că primele fapte de corupție presupus a fi fost comis de Niță și Bulimej s-ar fi derulat pe „buna credință„ dintre ei și persoanele interesate care deja colaborau cu anchetatorii DNA.
„Cu privire la promisiunea primirii sumele de bani acceptate de către Bulimej pentru urgentarea, în perioada 2022 – 2023, a programărilor cererilor de solicitare a avizelor de muncă/ angajare, polițistul Niță a declarat că deși suspectul din urmă menționat, la acea vreme ofițer de poliție în cadrul Biroului pentru Imigrări al Județului Brăila, a procedat întocmai înțelegerii stabilite, acesta nu i-a remis sumele de bani întrucât nici el, la rândul său, nu a intrat în posesia sumelor de bani pe care i le pretinsese martorului colaborator, pentru a își exercita influența asupra colegului său și pentru a îl determina să urgenteze atât programările de depunere, cât și eliberarea avizelor de muncă/ angajare pentru cetățenii străini, pe societățile amintite”, se mai arată în dosarul de la instanță.
Cu toate acestea demersul infracțional dintre cei doi a continuat și în 2024 când l-a convins pe gradatul din MAI ca în baza înțelegerii deja stabilite, să soluționeze, într-un termen rapid, un număr de 25 de cereri pentru liberarea avizelor de muncă/ angajare, puse la dispoziție de către martora colaborator.
Luat pe sus de DNA
Procurorii DNA de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus, în 4 octombrie, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 04 octombrie 2024, față de Rareș Gabriel Bulimej, comisar șef de poliție, împuternicit șef al Biroului pentru Imigrări al Județului Ialomița, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale).
Totodată, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul NIȚĂ BOGDAN, agent de poliție în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția pentru Imigrări a Municipiului București, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2022 – 2023, inculpatul Bulimej Rareș-Gabriel în calitate de împuternicit șef al Biroului pentru Imigrări al Județului Ialomița, ar fi acceptat de la suspectul Niță Bogdan, agent de poliție în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția pentru Imigrări a Municipiului București, promisiunea primirii unor sume de bani în schimbul urgentării unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu, pentru urgentarea mai multor programări ale cererilor de depunere a avizelor de muncă / angajare pentru cetățenii străini din țările extra europene și, implicit, pentru urgentarea soluționării acestor cereri și pentru eliberarea, în mod preferențial a acestor avize, pe numele și pe seama mai multor societăți comerciale.
Astfel, la data de 03 octombrie 2024, inculpatul Bulimej Rareș-Gabriel ar fi acceptat cu titlul de mită, suma de 12.000 de euro de la suspectul Niță Bogdan, pentru a urgenta soluționarea a 25 de cereri de angajare pentru cetățenii străini din țările extra europene depuse de mai multe societăți comerciale, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Anterior, la data de 02 octombrie 2024, agentul de poliție Niță Bogdan, printr-un intermediar, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 31.400 de euro în parcarea unui centru comercial din București ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Suma respectivă ar fi fost solicitată de suspectul Niță Bogdan pentru obținerea permiselor de muncă pentru 38 de cetățeni străini din Asia.