Cercetător la Institutul Universitar European din Italia, Veronica Anghel explică, pentru „Adevărul, ce soluții ar avea România dacă SUA vor continua pivotarea spre Indo-Pacific, iar prezența americană în Europa va fi redusă.
Recent, directorul CIA, William Burns, alături de Richard Moore, şeful MI 6, au vorbit despre faptul că ascensiunea Chinei reprezintă pentru țările lor „principala provocare geopolitică şi de informaţii a secolului XXI”. Pornind de la ideea că pivotul american spre Indo-Pacific anunțat încă din 2011 de Hillary Clinton, în Foreign Policy, își urmează cursul, experții avertizează că Europa și chiar Orientul Mijlociu au fost trecute în plan secund de Washington. Și asta indiferent dacă alegerile din noiembrie vor fi câștigate de Donald Trump sau de Kamala Harris.
De altfel, despre pivotul asiatic, adică mutarea centrului de interes spre Indo-Pacific, au vorbit ca despre ceva inevitabil și ultimii trei președinți americani, Barack Obama, Donald Trump și Joe Biden.
Analiștii vorbesc despre faptul că, în condițiile în care provocările din Marea Chinei de Sud și din zonă sunt din ce mai serioase, nu este exclus ca Statele Unite să-și restrângă prezența la nivel european, pentru a face față situației din Asia. În acest caz, statele de pe flancul estic al NATO, inclusiv România, ar putea să se simtă mult mai vulnerabile în fața unei politici din ce în mai agresive a Federației Ruse.
„Adevărul” a discutat pe acestă temă cu expertul în securitate Veronica Anghel, de la Institutul Universitar European de la Florența, Italia. În opinia sa, chiar dacă Statele Unite își vor continua pivotul spre zona Indo-Pacific, nu vor abandona niciun moment Europa. Pe de altă parte, spune ea, indiferent de ceea ce s-ar întâmpla la nivel global, România nu și-ar putea asigura sigură propria securitate în fața unor țări de calibrul Federației Ruse sau a Chinei, însă vestea bună ar fi că nici nu va fi nevoită să încerce să o facă.
„România nu își poate asigura propria apărare și securitate într-o confruntare cu Rusia sau China. Și nici nu ar trebui să se gândească la asta, pentru că, din fericire, nu trebuie. România face parte din NATO, cea mai puternică alianță politică și militară la nivel global. Așadar, este în interesul țării să investească în apărarea colectivă a flancului Estic al NATO în primul rând, ceea ce deja face”, explică Veronica Anghel.
Mai mult sprijin pentru Ucraina și Republica Moldova
Pe de altă parte, România ar trebui să sprijine în continuare țările din estul continentului care încă nu au devenit parte a NATO. Ucraina, aflată într-un război intens cu Federația Rusă, dar și Republica Moldova au nevoie de ajutor.
Același lucru este valabil însă și în cazul celorlate țări din Uniunea Europeană. Veronica Anghel insistă că în acest moment este nevoie mai mult ca oricând de o politică externă comună care să dea prioritate extinderii și acceptării Ucrainei și Republicii Moldova.
„România poate și trebuie să investească în rezistența Ucrainei și în independența Moldovei”, punctează Veronica Anghel.
Și chiar dacă România s-a implicat până acum și a susținut Ucraina, căreia i-a donat un sistem Patriot, dar și Republica Moldova, experta crede că se poate face mai mult.
„Nici o țară membră a Uniunii Europene sau NATO nu a făcut ceva suficient pentru Ucraina. Nu ne-am afla unde ne aflăm acum, cu forțele armate ale Rusiei invadându-și din nou vecinii și apropriindu-se de teritoriul NATO. Este foarte puțin de sărbătorit în micile transferuri de arme și sisteme de apărare la aproape trei ani de la invazia totală. Reconstrucția Ucrainei se va face prin toate eforturile asociate politicii de lărgire a UE și NATO, prin integrarea economiei aceste țări treptat în Piața Unică Europeană. Dar slabul răspuns de până acum la invadarea Ucrainei de către Rusia face că acest plan să fie destul de instabil.”
România e obligată să-și consolideze industria de apărare
Toate acestea nu sunt însă posibile dacă România nu gestionează corect situația internă. Într-un moment în care România a cumpărat tehnologie militară de ultimă oră din SUA, dar și avioane F 16 la mâna a doua, este nevoie de mai multe achiziții în acest moment. Însă nu este suficient ca Bucureștiul să mizeze exclusiv pe importuri. Industria de apărare a României este un punct sensibil, crede experta. În plus, Bucureștiul are nevoie de o politică exterioară mai activă.
„România trebuie să-și consolideze industria de apărare, să își construiască o politică externă concentrată pe întărirea Uniunii Europene și a planurilor UE de consolidare a unei politici de apărare europeane comune și extindere către Est”, mai spune Veronica Anghel.
Nici în ce privește China, România nu este în niciun fel amenințată cu un război. În schimb, Bucureștiul va trebui să gestioneze cu prudență relațiile sino-române și să evite orice fel de dependențe. Într-un moment în care China încearcă să se infiltreze printre țările Uniunii Europene și are relații comerciale speciale cu țări ca Germania și Franța, România a rămas mai degrabă reticentă și a evitat să primească investiții importante din Beijing, fără însă a fi o țară ostilă în vreun fel sau altul Chinei.