Cel mai mare crescător de ovine din România şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine ”Dacia”, Dumitru Andreşoi, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul instrumentat de către Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi. De asemenea, angajaţii APIA vizaţi în dosar au fost plasaţi în arest la domiciliu.
Procurorii anunţă oficial că acesta ”a pus la punct o schemă infracţională pentru a obţine subvenţii UE pentru păşuni, care nu erau eligibile pentru fonduri”, relatează News.ro.
În acest mod a obţinut aproximativ 2,2 milioane de euro din fonduri europene agricole.
De asemenea, angajaţii APIA vizaţi în dosar au fost plasaţi în arest la domiciliu.
Tribunalul Timiş a dispus, joi seară, arestarea preventivă a lui Dumitru Andreşoi, el mai mare crescător de ovine din România şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine ”Dacia” şi arest la domiciliu pentru Veronica Topor, directorul adjunct al APIA Hunedoara, şi Marius Szabo, şef de serviciu în cadrul aceleiaşi instituţii.
Ce acuză Parchetul European
Parchetul European a anunţat, joi, într-un comunicat de presă că una dintre persoanele vizate este ”un crescător de oi care deţine o mare proprietate în România”.
”Potrivit anchetei, acesta a pus la punct o schemă infracţională pentru a obţine subvenţii UE pentru păşuni care nu erau eligibile pentru fonduri, folosind funcţionari publici din cadrul Agenţiei de Plăţi din România pentru a facilita procesul. Pe baza probelor, în perioada 2018-2023, crescătorul de ovine a folosit angajaţi pentru a identifica păşuni pe care nu le deţinea şi pentru a le închiria pe numele părinţilor săi şi al unei societăţi comerciale controlate de acesta, în scopul obţinerii frauduloase de fonduri UE. Se înţelege că funcţionari publici din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a României – Centrul Judeţean Hunedoara au fost conivenţi în această schemă”, a transmis Parchetul European, într-un comunicat de presă.
Potrivit ocumentului citat, crescătorul de oi a depus cereri de subvenţii pentru terenuri pe care nu le deţinea sau a solicitat sprijin pentru suprafeţe mai mari decât cele prezentate.
”În plus, acesta ar fi depus cereri pentru suprafeţe împădurite care nu sunt eligibile pentru sprijin, apelând la ajutorul funcţionarilor publici din cadrul APIA. În acest mod, suspectul a obţinut aproximativ 2,2 milioane EUR (11 211 935,22 RON) în fonduri europene agricole. O cerere suplimentară în valoare de aproximativ 1,6 milioane EUR (8 293 626 RON ) a fost depusă la APIA, însă fondurile nu au fost plătite, datorită investigaţiei efectuate la timp de EPPO”, au mai transmis procurorii europeni.
Cele trei persoane au fost reţinute anterior.
În plus, alte opt persoane au fost inculpate, inclusiv alţi cinci funcţionari publici.