Represaliile controlate și limitate ale Israelului față de Iran trebuie interpretate drept cel mai clar semnal că Statele Unite nu sunt pregătite pentru un război în regiune. Și faptul că atacul rezervat pe care Israelul l-a efectuat timp de trei ore și jumătate a vizat doar centre de producție a rachetelor și a dronelor, în loc de instalații petroliere și nucleare, demonstrează acest lucru.
SUA nu își doresc transformarea unor tensiuni dintre oricare două țări într-un război. Chiar și din primele reacții ale Israelului și ale Iranului se înțelege că niciuna dintre părți nu dorește un război necontrolat. Se pare că status quo-ul haotic dintre cele două țări nu se va schimba în ciuda răzbunărilor reciproce. Pare că strategia „Nici război, nici pace, doar tensiune constantă” se va menține o perioadă mai îndelungată.
Un aspect care atrage atenția este că pentru prima dată, Israelul – care a menținut o liniște strategică în legătură cu atentatele și activitățile de sabotaj pe care le-a efectuat în Iran – a recunoscut că a atacat Teheranul.
Tabloul care ni se înfățișează arată că în duelul răzbunărilor nu se înfăptuiește nici ce zice Iranul, nici ce spune Israelul. SUA dictează tempoul și evoluția ciocnirilor.
Atac fără prea mari pierderi pentru Iran
Atacurile efectuate cu 100 de avioane de luptă de către de regimul din Israel asupra instalațiilor din Teheran, Ilham și Huzistan au atins până la 20 de obiective și au fost considerate lipsite de succes de mai mulți analiști occidentali.
Iranul a anunțat că în cursul atacurilor au fost lovite doar trei instalații militare și au fost uciși patru militari. Am văzut cu toții cât de ineficient a fost regimul sionist, care ucide în mod barbar femei și copii nevinovați și neînarmați în Gaza și în Liban, în momentul în care nu mai primește sprijin american sau se confruntă cu o putere de nivel similar.
Din acest motiv, „strategia războiului controlat” indică finalul unei epoci. De acum înainte, pozițiile SUA și ale subcontractorului Israel nu vor mai rămâne la fel în Orientul Mijlociu. Regiunea nu va mai fi cum era înainte de 7 octombrie. Pentru că Israelul, căruia Occidentul îi furnizează sprijin militar, economic și politic, este încă departe de o victorie în Gaza și Liban. Acest fapt dă peste cap toate calculele SUA în regiune.
Situație explozivă în Orientul Mijlociu
Să nu mai vorbim de înfrângerea puterii Iranului; SUA și Regatul Unit nu pot împiedica nici măcar atacurile cu rachete și drone ale milițiilor houthi din Yemen, care vizează nave comerciale având legătură cu Israelul în Marea Roșie. În pofida atacurilor din ultimul an, Hamas continuă să pună probleme militarilor israelieni.
Hezbollah, care și-a pierdut liderul în atacuri, continuă să genereze pierderi armatei israeliene. Rachetele și dronele care trec de Cupola de Fier a Israelului pot lovi zone strategice de la Tel Aviv și Haifa.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat după atacuri că „Misiunea s-a încheiat. Această situație trebuie să se încheie acum”. Ceea ce indică de fapt sfârșitul unei epoci pentru Israel și SUA. Pentru că SUA au văzut că, în cazul în care ar ataca Iranul, vor trebui să se confrunte cu țările din regiune, în frunte cu Turcia, dar și cu Rusia, China și Europa. Așa că se țin deoparte de provocările Israelului. Din acest motiv, încercările Israelului de a atrage din nous SUA în Orientul Mijlociu nu dau rezultate.
Până la urmă, represaliile la adresa Iranului ne-au arătat cât de slab este Israelul în realitate. După cum spuneau mai mulți comentatori, „Aceasta este puterea Israelului fără Statele Unite!”.